Narcís Serra encapçala la llista de 41 acusats de delicte societari i administració deslleial pels sobresous que es van assignar i pagar als alts càrrecs de Catalunya Caixa, tot i la intervenció de l'entitat financera a causa de la crisi. Els fets es remunten a les decisions dels consells d'administració i, especialment, a dos acords d'aquests consells del gener i octubre del 2010 on es van aprovar els sous i les retribucions variables tot i el criteri contrari de la Comissió Europea.

Segons la investigació, això va portar a una crisi financera de l'entitat i va provocar l'ERO i la destrucció de 1.630 llocs de treball. L'acusació es basa en la pujada de sous d'Adolf Todó i Jaume Massana durant els anys 2009, 2010 i 2011, tot i "la situació econòmica global i en particular del sistema financer i especialment d'aquesta caixa".

El frau puja a 5.928.873 euros, dels quals 112.015 corresponen als increments salarials rebuts, 696.548 euros de retribució variable els anys 2010 i 2011 i 5.120.310 euros de les aportacions fetes a les pòlisses que asseguraven el pla de pensions d'Aldolf Todó, que va ser director general de Catalunya Caixa, i Jaume Massana, ex-director general adjunt de Catalunya Caixa. 

Les penes de presó

La fiscalia demana quatre anys de presó per a 17 dels 41 acusats, entre els quals Serra i Todó, a qui atribueix dos delictes d'administració deslleial. I dos anys per als altres 24, als quals només atribueix un dels dos delictes. A més, reclama que els acusats paguin al FROB 2.568.000 euros més interessos en concepte de responsabilitat civil. La CUP, la Confederació Intersindical de Caixes i el FROB també acusen de delicte societari, i arriben a demanar fins a sis anys de presó.

La tesi del fiscal anticorrupció Fernando Maldonado és que, tot i la difícil situació econòmica general, del sistema financer i, especialment, de Caixa Catalunya, els sous "no van deixar de pujar" durant 2009, 2010 i 2011.

Entre altres decisions controvertides, es va pagar a Todó una retribució fixa anual de 600.000 euros ―que després fins i tot es va augmentar― a la qual calia sumar una retribució variable del 35% del total, condicionada al compliment d'objectius. Es va establir per a ell una clàusula de prejubilació a partir dels 60 anys per la qual cobraria fins als 67 una renda mensual del 90% del seu sou, i a partir dels 67 "una renda vitalícia" del 80% de la paga dels 12 mesos anteriors. Una altra clàusula establia que, en cas de morir, la seva filla podria rebre una pensió vitalícia pel 50% de la retribució cobrada per Todó els últims dotze mesos.

El judici

El judici comença aquest dijous després de 5 anys d'investigació després de la denúncia de la fiscalia.

Comença avui amb les qüestions prèvies i a partir de dilluns declararan els acusats. Està previst que hi compareguin quatre per dia, fins al 30 d'octubre.

Durant el mes de novembre hi haurà les declaracions dels testimonis i els pèrits. El jutge es reserva una setmana sencera per a la presentació dels informes finals.

La gran quantitat d'acusats ha fet que el judici s'hagi de celebrar a la sala polivalent de l'Audiència de Barcelona.