El judici pel presumpte ús dels diners de la caixa 'B' del PP, com el pagament de part de la reforma de la seu nacional del partit o la compra d'accions de Libertad Digital, encara aquesta setmana la seva recta final amb les conclusions de les parts i els primers informes de les acusacions.

La Secció Segona de la Sala Penal de l'Audiència Nacional ha fixat sessions aquest dimecres i dijous perquè la Fiscalia, Advocacia de l'Estat i acusacions populars com les defenses manifestin la seva petició de pena per als acusats.

El tribunal té previst que aquest tràmit es realitzi el 5 de maig i començar l'endemà amb l'exposició d'informes, moment en el qual cadascuna de les parts defensaran quins fets han quedat acreditats durant el judici.

Abans de començar amb les conclusions, la defensa del PP ha sol·licitat a la Sala que es reprodueixi la declaració que va prestar en instrucció l'extresorer 'popular' Álvaro Lapuerta, la responsabilitat del qual va quedar arxivada per demència sobrevinguda el 2016, dos anys abans de morir.

Així, es coneixerà si la Fiscalia Anticorrupció manté la seva petició de pena de cinc anys de presó per a l'extresorer del PP Luis Bárcenas o modifica la seva sol·licitud en tenir en compte la disposició d'aquest a col·laborar amb la Justícia. El mateix passarà amb les acusacions populars, els qui provisionalment han sol·licitat penes de presó molt més elevades.

Carta de Bárcenas a anticorrupció

Abans de l'inici de la vista oral, Bárcenas -condemnat a 29 anys i un mes per la primera època de la trama Gürtel (1999-2005)- va remetre un escrit a Anticorrupció revelant que moltes de les donacions d'empresaris que va rebre la formació política van ser a canvi d'adjudicacions públiques, si bé això encara segueix en investigant-se al Jutjat Central d'Instrucció número 5.

Però a l'esmentada carta, i així ho va manifestar també durant la seva declaració com acusat, també va afirmar que la reforma de la seu del PP al carrer Génova de Madrid es va pagar amb diners procedents de la caixa 'B' de la formació i per això l'investigat Gonzalo Urquijo, soci d'Unifica --empresa que va realitzar la reforma--, apareix en els coneguts com a 'papers de Bárcenas'.

Va explicar que de la comptabilitat paral·lela van sortir fons perquè Lapuerta comprés accions de Libertad Digital, els diners de les quals mai no van ser tornats a la caixa 'B'. I a més, va assegurar que de la caixa no oficial van sortir "complements salarials" per a alts càrrecs del partit.

Va apuntar directament l'expresident del Govern Mariano Rajoy, als exministres María Dolores de Cospedal, Javier Arenas, Francisco Álvarez Cascos, Ángel Acebes (exsecretaris generals del partit), Federico Trillo, Rodrigo Rato; l'expresident del Senat Pío García Escudero i l'exdiputat Jaime Ignacio del Burgo d'haver rebut 'sobresous'.

Tots ells han declarat en aquest judici com a testimonis, igual com l'expresident del Govern José María Aznar, i han negat rotundament les afirmacions fetes per Bárcenas.

Banc dels acusats

Juntament amb l'extresorer i exsenador 'popular' s'asseuen al banc dels acusats el que fos gerent del PP Cristóbal Páez, per a qui Fiscalía sol·licita un any i mig de presó, i els socis d'Unifica -empresa que va realitzar la reforma de la seu del PP-, Gonzalo Urquijo i Belén García, per a qui demana tres anys i 10 mesos de presó.

També està acusada l'empleada d'aquesta empresa Laura Montero, per a qui Fiscalía interessa el sobreseïment de la causa, en contra de les acusacions populars. Quant al PP, és present en aquest procediment com a possible responsable civil subsidiari dels presumptes delictes que els altres acusats haurien comès.