Mitjans de comunicació tot el món es fan ressò del judici pel 9-N, que ha començat aquest dilluns a Barcelona, i de la mobilització en suport a Artur Mas i a les exconselleres Joana Ortega Irene Rigau. Ho han fet influents mitjans com The New York Times, The Washington Post, la cadena britànica BBC, The Guardian o Le Monde. També ho han fet les agències internacionals com Reuters (Gran Bretanya), France Presse i Associated Press (Estats Units), que s'han encarregat de difondre la notícia arreu del món.

The New York Times, per exemple, qualifica la mobilització davant del TSJC per fer costat als encausats pel 9-N, com un "acte de desafiament" del moviment sobiranista, i recorda que hi havia unes 40.000, segons la policia. El corresponsal del diari nord-americà Raphael Minder, més enllà de l'explicació dels fets d'avui i del context, posa l'accent en l'estat del procés sobiranista. Minder considera que ara entra en una altra "fase crítica", ja que el Govern català manté la promesa de fer un referèndum sobre la independència al setembre, davant "l'enèrgica objecció del govern de Madrid".

La BBC, de la seva banda, destaca que "una gran multitud ha fet costat a Mas pel cas de votar" i recorda que avui és un dilluns laborable i que, tot i així, "han omplert els carrers de Barcelona". També posa de manifest que aquesta és la primera vegada que un president va als tribunals amb dos membres més del Govern.

Pel que fa a les principals agències de notícies, la britànica Reuters és la que ho fa més llarg. Explica que la substància del judici és el “desafiament a la justícia” de Mas, Ortega i Rigau “per organitzar un referèndum informal sobre la independència [de Catalunya] tot violant una ordre judicial”. Explica més endavant que “la votació simbòlica la van menar voluntaris per a esquivar les restriccions”.

La versió en castellà inclou encara més detalls i torna a recordar que el 9-N “no era jurídicament vinculant”. En totes les versions, l’agència cita una frase de Carles Puigdemont aquest dilluns al matí: “Avui molts ens sentim jutjats”. Un dels que fan servir aquest despatx és la canadenca CBC/Radio-Canada.

Associated Press remarca la gentada que ha acompanyat els encausats i que el judici se celebra "per desobeir una ordre judicial" que impedia el referèndum sobre la independència. És el despatx que publica, entre d'altres, The Washington Post.

France Presse afegeix el testimoni de Jordi Arcarons, "un manifestant de 39 anys que ha demanat d'arribar més tard a la seva feina: "No té sentit jutjar el fet de votar. El món avança quan es vota i això no es pot ni aturar ni jutjar".

2017, crucial

"Espanya: l'any es preveu crucial per la qüestió catalana". Així titula Le Figaro un article on es destaca que el judici "serà la primera manifestació de força, que serà decisiva per al procés separatista" i subratlla que més de 40.000 persones estan inscrites per donar-li suport a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). 

Més suau titula el també rotatiu francès Les Echos, que recorda que "l'expresident català [anirà] a judici per haver organitzat el referèndum" i que pot ser inhabilitat per deu anys. El mitjà citat es fa ressò del referèndum escocès i ho compara amb la situació a l'Estat on Mariano Rajoy "no s'ha mogut ni una polzada". Precisament per això, l'article assegura que "el judici a Mas promet ser el començament d'una nova onada de febre separatista".

En aquesta mateixa línia, Le Monde qualifica Mas de "protagonista" i creu que aquest "és el desafiament més greu que enfronta Espanya el 2017", que prova amb l'Operació Diàleg d'acostar posicions amb Catalunya.

Ouest-France, el diari regional més gran de França, recull en la seva informació el testimoni de Lena, "una dona de cinquanta anys, indignada: 'Quin odi, aquest govern espanyol que no sap dialogar més que amb la força. Persegueixen als tribunals el fet de posar les urnes".   

El Moisès català

La ràdio francesa RFI es pregunta si el judici pel 9-N "és una oportunitat pels separatistes catalans", mentre que la Libération defineix Mas com el "Moisès català", i TV5Monde ha fet un repàs de tota la mobilització que ha arrancat ben aviat a la matinada. 

De fet, la majoria de mitjans francesos han parlat sobre el judici i han fet avui el seguiment de la mobilització.

Desafiament

Pel britànic The Guardian, Mas "està desafiant davant del judici" per haver assegurat que "no ha de demanar disculpes perquè es prepara per anar a judici pel seu paper en el simbòlic referèndum d'independència organitzat fa tres anys".

Aquest rotatiu posa de manifest que mentre té lloc aquest judici, "les tensions entre Madrid i Barcelona van en augment" i encara més tenint present que el Govern celebrarà sí o sí el referèndum vinculant aquest any malgrat tots els cops de porta del Tribunal Constitucional i perquè, a més, "Mas i els seus companys de campanya creuen que el judici pot servir per guanyar més gent a la seva causa". El mitjà citat també recorda que tot plegat té lloc, a més, després que dijous tinguessin lloc diferents detencions el marc de l'Operació Pika.

El diari italià La Repubblica ha publicat un vídeo de la mobilització d'aquest dilluns: 

També la ràdio suïssa RTS Info parla de l'obertura del procés judicial contra Artur Mas, i recalca que desenes de milers de ciutadans han sortit al carrer per protestar contra el judici. També recalquen alguns dels càntics que els ciutadans han pronunciat durant la mobilització com "independència", "fora la justícia espanyola" o "volem votar".

O la RT russa, que explica que milers de persones han pres els carrers en suport a Artur Mas en el judici del 9-N.

Punt d'inflexió

"Punt d'inflexió". Així es presenta el judici d'avui per Politico, que posa especial èmfasi en el fet que "la rebel·lió catalana s'acosta a una nova i decisiva fase que posarà a prova el compromís del moviment independentista amb la secessió i fins a quin punt el president espanyol està disposat a resistir el desafiament".

Pel rotatiu nord-americà, el judici també "augmentarà la tensió entre Madrid i Barcelona" i augura que hi podria haver una nova onada de judicis, aquesta vegada pel president del Govern, Carles Puigdemont, i tot el seu gabinet, mentre Madrid protagonitza el "diàleg dels sords".

També Al Jazeera veu aquest judici com un accelerador del procés sobiranista. Aquest canal de televisió àrab posa en context el judici d'avui, arran de la consulta del 9-N, i també explica que milers de ciutadans s'han manifestat contra la causa oberta a Mas, Ortega i Rigau.

Esperar el vot

Pel The Times, "els catalans esperen el vot de la secessió" mentre té lloc el judici i "els separatistes esperen que el martiri polític d'Artur Mas pugui ajudar a galvanitzar el suport al referèndum" i, igual que el The Irish Times, es fa ressò de la quantitat de catalans que seran avui davant el TSJC per donar suport a l'expresident i les exconselleres.

De fet, el mitjà irlandès és l'únic que deixa per escrit el lema que protagonitzarà la protesta d'avui, que és "el 6 de febrer, tots estem a judici".

El judici no només ha estimulat els mitjans. Un diputat escocès ha deixat anar al seu compte de Twitter que "aquesta pot ser la conseqüència de 'no et donarem un segon referèndum'. Polítics processats, persones negades".

Un periodista britànic s'ha preguntat si el president d'ALDE, el grup de liberals europeus al que pertany el PDeCAT, farà algun comentari sobre el judici pel 9-N com va prometre per carta a Artur Mas.

El silenci és exordador. Si el 15-M necessitava suport democràtic, passarà avui Guy Verhofstadt sense fer cap comentari? Artur Mas és pro-UE. #principis

Verhofstadt va assistir ahir al congrés de Ciudadanos a Madrid. Cs és ara el principal grup polític espanyol dins ALDE.