El TSJC projectarà aquest dilluns, a partir de les nou del matí, una imatge inèdita en democràcia: Un expresident de la Generalitat assegut al banc dels acusats per haver impulsat una votació política. Amb ell, dues membres del seu govern. Tots tres, acusats de desobediència i prevaricació com a responsables de mantenir la consulta del 9-N malgrat la suspensió del Tribunal Constitucional.

Mentre l’expresident Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera Irene Rigau s’enfronten a l’interrogatori del tribunal, milers de persones seguiran el judici amb altaveus al passeig Lluís Companys, a les portes del Tribunal. Aquest matí el procés acumularà noves imatges impactants. De fet, fa dies que n’acumula.

Resposta proporcionada

Les jornades prèvies a la cita, l’antiga CDC s’ha vist sacsejada un altre cop per una nova operació policial. Noms molt propers a l’expresident Mas s’han trobat detinguts durant hores, sense que hi hagués ordre del jutge al respecte. Una nova operació pel 3% a les portes del judici del 9-N. Gairebé ningú ho veu casual. La corrupció és plom a les ales del procés, es lamentava aquest diumenge el republicà Joan Tardà des d’aquest diari. La reivindicació catalana està posant a prova els ressorts de l'Estat fins a extrems insospitats.

El famós xoc de trens s’acosta i el terreny desconegut en què Mas va vaticinar que penetrava el procés comença a prendre forma. La data de caducitat fixada per al setembre no fa més que augmentar la pressió. De moment, la tensió ha acabat per escanyar en qüestió de setmanes l’Operació Diàleg. Dimecres passat es va signar la seva acta de defunció definitiva, just quan va néixer l’Operació Precinte. Va ser el president, Carles Puigdemont, qui es va encarregar de batejar aquesta nova estratègia després que des de Madrid el govern de Rajoy posés al descobert la seva darrera arma per frenar el referèndum: precintes per als col·legis electorals i, si cal, la recuperació de les competències en ensenyament per prendre el control de les escoles. Cada moviment des de Catalunya tindrà una "resposta proporcionada", advertia el número dos de Soraya Sáenz de Santamaría, Roberto Bermúdez de Castro.

Declaració del president

Aquest dilluns, a primera hora serà el president qui mourà peça. Farà una declaració a les vuit del matí des de la galeria gòtica del palau de la Generalitat. A l’hora que la major part dels catalans van a la feina i porten els nens a l’escola, i des de l'escenari reservat per als moments clau. No es preveu que el seu sigui un discurs protocol·lari. L’esmorzar polític d'alt voltatge per a Catalunya, Espanya i per a aquells que ho vulguin escoltar al món. Un total de 324 periodistes de 70 mitjans de comunicació, set dels quals estrangers, s’han acreditat per cobrir el judici. Les hores prèvies hi ha hagut concentracions a diferents ciutats europees, així com al País Basc i Navarra.

El Govern se sap observat i també a la plaça Sant Jaume els tensors han anat girant. Si la conferència de Puigdemont i el vicepresident, Oriol Junqueras, a Brussel·les fa deu dies va irritar a Madrid, l’acte del president amb el cos consular dimecres i, hores després, la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum van reblar l'estratègia de buscar eixamplar la base del procés. La pressió als comuns i la seva líder Ada Colau es manté. Alguns dels seus representants seran també de bon matí a les portes del Tribunal.

En acabar la declaració a la galeria gòtica, el president i la major part del Govern, així com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els diputats de JxSí acompanyaran els tres imputats fins al TSJC. Ho faran a peu des de la plaça Sant Jaume, no en cotxe com estava inicialment previst. Però a més, es desviaran del camí per acostar-se prèviament al Fossar de les Moreres i l'esplanada del Born, amb tot el valor simbòlic que aquest espai recull per a l’independentisme. Mitja hora de recorregut abans de desembocar al passeig Lluís Companys. Més de 40.000 persones s'han inscrit per participar en la concentració. Gairebé 160 autocars d'arreu del país.

Aquest matí el procés travessarà una línia vermella. El món veurà un president de la Generalitat assegut al banc dels acusats per raons polítiques.