El president del tribunal del cas del procés, Manuel Marchena, ha informat al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que el Suprem preveu començar el judici contra els 12 líders independentistes "en dates pròximes" al 5 de febrer.

Marchena ha dirigit un ofici al titular d'Interior amb vista que es posin en marxa els tràmits per al trasllat dels acusats que es troben a la presó a Catalunya per garantir la seva presència en la vista, segons han informat fonts del Suprem.

Així com primer s'havia demanat que els presos estiguessin a disposició del Tribunal Suprem l'última setmana de gener i semblava que el trasllat es podria fer el 29 de gener, veient que es va endarrerint la data d'inici del judici, i per no tenir-los tant temps a Madrid dificultant la feina dels advocats, ara avisa que el trasllat es pot endarrerir fins a les vigílies del judici. Encara no hi ha data. El Suprem diu "dates pròximes al 5 de febrer", però no concreta.

Entre les darreres previsions que hi ha sobre la taula, segons expliquen fonts judicials a El Nacional, hi ha la possibilitat que els presos es traslladin en cap de setmana. Les mateixes fonts asseguren que fa dies que s'ha descartat el dia 29 per a portar-los a Madrid i que es busca el cap de setmana més proper a l'inici del judici per fer el trasllat. Un dels més probables seria el del 2 i 3 de febrer.

Fonts del Suprem, detallen, a més, que la data d'inici del judici està pendent que es resolguin totes les qüestions que encara hi ha pendents i que s'està endarrerint la previsió inicial.

La Sala Segona presidida per Manuel Marchena ha de respondre a les defenses i acusacions sobre l'admissió de prova. Tot i que ja pot tenir decidit quins testimonis i quines proves accepta per al judici per part de la fiscalia, Advocacia de l'Estat i Vox, perquè ho van demanar el 2 de novembre, les peticions de les defenses tot just fa una setmana que han arribat.

Per cada negativa que faci el Suprem, cal una argumentació. I hi ha 12 defenses que s'ha de respondre. 

5 o 12 de febrer

Els advocats de les defenses especulen amb dues possibles dates d'inici del judici: 5 o 12 de febrer. Sempre en dimarts, perquè el president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, va explicar que les vistes del judici serien tres dies a la setmana, dimarts, dimecres i dijous.

Institucions Penitenciàries també té en compte quants dies hauran d'estar els presos a Madrid abans de començar el judici. Ni volen que s'hi estiguin massa dies, perquè això dificulta la preparació del judici amb els advocats, ni que sigui una arribada precipitada, perquè també han de garantir que les defenses puguin establir-se a Madrid, segons informen a El Nacional fonts judicials properes al cas.