Els Mossos d'Esquadra que van abatre el conductor de la furgoneta de l'atropellament massiu a la Rambla de Barcelona el 17 d'agost del 2017 han reviscut els fets avui en la setena sessió del judici pels atemptats.

Els dos agents no han estat reconeguts com a víctimes dels atemptats terroristes ni tampoc els han condecorat per haver abatut l'últim terrorista que quedava per detenir de la cèl·lula i que, a més, conduïa la furgoneta de la Rambla. Younes Abouyaaqoub va estar fugit quatre dies, posant el país en alerta. Els dos agents el van trobar a Subirats, de cara, amb el que semblava un cinturó d'explosius, i el van abatre a trets fins a causar-li la mort. 

"Em vaig enfonsar emocionalment", ha dit un dels agents, que ha admès que es veia "mutilat" en mig d'una explosió. Els dos són agents de Seguretat Ciutadana. No pertanyien a cap unitat especialitzada ni d'elit. I anaven només armats amb la pistola reglamentària.

Els agents no van tenir temps a rebre la resposta de la central on havien informat de la presència d'un sospitós. "Va començar a córrer cap on estàvem nosaltres", ha relatat un dels mossos. "Vam començar a cridar 'atura't, a terra'. Corria fent esses. Veient que no desistia del seu atac cap a nosaltres, vam començar a disparar. Seguia corrent. I a 10 o 12 metres va caure. Vaig fer un canvi de carregador. Es va reincorporar. Vaig disparar dues o tres vegades més. Va caure", ha declarat davant el tribunal.

"Em vaig adonar que estava amb els dos genolls a terra. Es va fer un silenci immens i només esperava que deixés anar el detonador, esclatés i moríssim"

"Es va aixecar la camisa i ens va mostrar un cinturó metàl·lic. Li vaig dir: 'quiet, a terra, a terra'", ha exposat l'altre mosso que es va trobar cara a cara amb Younes Abouyaaqoub. 

La imatge que em ve de forma contínua és una explosió imminent. Sabia que no hi havia escapatòria. Em vaig veure mutilat, horroritzat, pel lloc on érem

Visiblement afectats, els dos agents han recordat aquells segons que els haguessin pogut costar la vida.

 

 

Abouyaaqoub va arribar a Subirats, on el va trobar la policia i el va abatre, després de 4 dies de fugida, fent més de 50 quilòmetres a peu, i canviant-se la roba.

Els dos Mossos d'Esquadra que el van abatre són agents de Seguretat Ciutadana que, malgrat els danys psicològics que encara arrosseguen, no han estat reconeguts com a víctimes de terrorisme ni tampoc condecorats per les administracions. Tampoc per la catalana. Avui el director general de la Policia, Pere Ferrer, responsable polític dels Mossos d'Esquadra, ha presenciat el seu relat en directe des de la sala de vistes de l'Audiència Nacional a San Fernando de Henares, on es fa el judici.

La fugida de Barcelona i l'assassinat de Pau Pérez

Avui també s'ha reviscut el moment en què Younes Abouyaaqoub va fugir de Barcelona robant el Ford Focus i matant Pau Pérez. Abouyaaqoub va sorprendre Pérez a la Zona Universitària, va obrir el cotxe just quan encara era dins després d'aparcar, li va clavar un ganivet i el va deixar mort dins el vehicle, amb el qual es va saltar un control policial a la sortida de Barcelona.

"Va tenir molta sort", ha dit un dels agents que va disparar el vehicle per intentar aturar-lo. Els trets van impactar en el reposacaps del seient i el terrorista va sortir de Barcelona direcció a Sant Just Desvern, on va abandonar el vehicle.

Avui s'han pogut veure les fotografies que reconstrueixen la ruta i els moviments de Younes Abouyaaqoub.

 

Des del dijous, 17 d'agost, a les 19 h, fins al dilluns, 21 d'agost, a les 15.30 h, ningú no té cap notícia de Younes Abouyaaquob. L'últim cop que el veuen és conduint el cotxe que se salta el control de la Diagonal i a Sant Just Desvern un testimoni el veu sortir del vehicle i marxar corrent. Però ni tan sols hi havia la certesa fins aquell cap de setmana que realment aquest fugitiu, que va assassinar el conductor del cotxe, fos el mateix que poc més d'una hora abans va conduir el camió de la Rambla atropellant més de 100 persones i causant la mort de 14.