Pot una espècie invasora convertir-se en aliada de l'agricultura? La resposta de l'Institut Andalús d'Investigació i Formació Agrària, Pesquera, Alimentaria i de la Producció Ecològica (Ifapa) és que sí. L'alga asiàtica Rugulopteryx Okamurae es pot utilitzar com a biopesticida i fertilitzant.

37421ba1 9eda 4b06 9f39 4abf8fa03753 16 9 discover aspect ràtio default 0
 

Compost

L'Ifapa ha assajat l'ús d'aquesta espècie d'alga com abono tipus compost en explotacions hortícoles i, també, en cultius en planter. La idea és que, una vegada finalitzat l'estudi, la Conselleria d'Agricultura de la Junta d'Andalusia posi el producte a disposició del sector agrícola. Per a això, s'organitzaran unes jornades de transferència de coneixements en què es donarà a conèixer el nou ús de l'alga amb l'objectiu de, explica la Junta d'Andalusia, "obrir noves possibilitats de mercat". El desig de la Junta és que aquest ja a tots els efectes recurs natural endogen s'incorpori a l'activitat quotidiana de l'agricultura andalusa. Existeix fins i tot un fòrum multisectorial que tracta de dissenyar sistemes de control que evitin la seva proliferació. A la Mediterrània arribo, molt possiblement, en aigües utilitzades com a llast en vaixells mercants.

Què és?

L'alga en qüestió és present des de fa uns vuit anys a l'Estret de Gibraltar i procedeix del Pacífic nord-occidental. Es va identificar per primera vegada a Ceuta, a finals de 2015, quan una densa capa d'algues brunes i d'olor intensa va començar a aparèixer a les platges de la Ciutat Autònoma. Poc després, van arribar els arribazones massius d'una alga que ha alterat la biodiversitat de l'Estret, dificulta el treball dels pescadors i ha aparegut també ja en platges de Marbella i Estepona. Des de 2020 se la considera espècie invasora i, en assumir-se que ens és possible la seva erradicació, l'Ifapa busca nous usos. Es tracta de la primera alga marina qualificada com a espècie invasora.