La Congregació de Mena és una confraria religiosa de Màlaga que entre les seves tradicions inclou una processó protagonitzada per membres actius de la Legió espanyola, que passegen l’anomenat Crist de la Buena Muerte mentre entonen la cançó africanista ‘El novio de la muerte’, himne oficiós d’aquest cos militar.

Enguany, com que la Setmana Santa s’escau en plena campanya electoral, la confraria ha demanat de manera explícita a tres candidats a les eleccions, simptomàticament els que representen la ultradreta i els seus aliats, és a dir Pablo Casado (PP), Albert Rivera (Cs) i Santiago Abascal (Vox), a que s’abstinguin d’assistir als actes que organitzaran els propers dies. El rerefons és intentar evitar que la processó esdevingui “un acte més de campanya electoral”, és a dir, descobreix els temors que els partits de la dreta espanyola i més enllà vulguin obtenir rèdit electoral de la celebració de la Setmana Santa.

Val a dir però que aquesta processó va ser especialment polèmica l’any passat, quan quatre ministres del govern espanyol no van tenir cap mania a l’hora d’entonar aquest himne africanista i bel·licista a major glòria d’un cos militar espanyol significat històricament per les guerres colonials i per la seva participació en el bàndol feixista durant la Guerra Civil Espanyola.

Amb tot, els quatre ministres que van cantar l’any passat: la de Defensa, María Dolores de Cospedal, que presidia l'acte; el d'Interior, Juan Ignacio Zoido; el d'Educació, Cultura i Esport, Iñigo Méndez de Vigo, i el de Justícia, Rafael Catalá  ja no ocupen aquest càrrec. En canvi, qui sí que ocupa un càrrec d’importància és qui entonava la mateixa cançó en segona fila, l’aleshores líder dels populars andalusos i actualment president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno Bonilla.

Moreno Bonilla, que ostenta el càrrec gràcies al seu pacte amb Vox i Ciutadans, va assistir l’any passat a la processó i va cantar amb entusiasme l’himne, cosa que porta a preguntar si enguany hi tornarà, donat que ara ocupa un càrrec institucional de primer ordre i les prevencions de la Pontificia y Real Congregación del Santísimo Cristo de la Buena Muerte y Ánimas y Nuestra Señora de la Soledad Coronada -en versió curta, la Congregació de Mena- per evitar la politització de l’acte.