L'exministre de Justícia i d'Interior amb Felipe González, Juan Alberto Belloch, afirma que "el cost dels GAL va ser mínim" i assegura que "hi havia molts voluntaris per finançar-lo". Així, assenyala que, deixant de banda el cas de Roldán (el director de la Guàrdia Civil que es va enriquir il·lícitament amb els fons reservats de l’Estat), el seu cost "no representava econòmicament res significatiu". I és que, segons explica a l'entrevista que ha concedit a El Periódico, "hi havia molts voluntaris per sufragar les seves despeses: des d’empresaris amenaçats de mort fins a víctimes indirectes per l’assassinat dels seus pares, germans o amics". I ho rebla, tot assegurant que "era evident que podien finançar-se al marge de les institucions". Així, ha atribuït el "fracàs" dels GAL a la seva "incompetència" i no pas a qüestions de manca de finançament.

D'altra banda, Belloch s'ha mostrat crític amb la forma d'actuar dels GAL (Grups Antiterroristes d’Alliberament). "Va ser una malaptesa enorme no només pels seus errors en l’execució, sinó perquè generava la pèrdua de relació confiable entre Espanya i França", ha declarat. En aquest sentit, ha remarcat que els GAL deterioraven la relació entre Espanya i França. "La relació retrocedia anys amb cada atemptat dels GAL i allò provocava la indignació de Felipe González perquè sabia que a les set del matí rebria la trucada del Govern de França", comenta.

"Eren gasolina pels terroristes"

Belloch també assenyala que els GAL eren "gasolina" per als terroristes. "Els GAL eren gasolina per a ells, l’instrument de què se servia ETA per fer proselitisme en les seves bases i fora d’Espanya", declara. I explica que França estava convençuda que existia el terrorisme d'Estat, però que ell creu que no. "França n’estava convençuda. I jo crec que no", afirma. I afegeix que "eren una banda d’incompetents esparracats que podien tenir el suport d’alguns serveis del Govern espanyol, però la seva manera d’actuar demostrava que no era terrorisme institucional". "Si hagués sigut el cas, s’hauria fet millor", comenta.

Finalment, sobre els GAL, Juan Alberto Belloch assenyala que "la gent no estava en contra dels GAL, sinó més aviat de la malaptesa amb què van actuar". "Tenir cada setmana un assassinat a la porta és difícil de gestionar. No hi va haver grans crítiques als GAL al principi, sinó ja en una fase posterior en què s’ha utilitzat en la lluita partidista", conclou.

 

 

Imatge principal: L'exministre d'Interior i de Justicia, Juan Alberto Belloch, el president de l'Aragó en funcions, Javier Lambán.