Noves peticions de presó a manifestants de vertigen. La fiscalia demana 14 anys de presó a un veí d’Arenys de Mar per haver participat en les protestes de plaça Urquinaona, contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes, el 18 d’octubre de 2019.  És la pena més alta demanada fins ara, fins i tot supera la condemna per sedició al vicepresident Oriol Junqueras, condemnat a 13 anys de presó. En l'escrit acusatori també està  Francesc Colomines,  a qui la fiscalia demana 7 anys i 4 mesos de presó. Se'ls acusa del delicte de desordres públics agreujat, com també el d’atemptat contra l’autoritat en concurs amb delictes lleus de lesions a tres agents de la policia espanyola, amb pedres (sense cap seqüela) i amb petards, amb pèrdua auditiva lleu i mitjana a dos d’ells, que es consideren “lesions doloses”. Hi ha un tercer jove, veí de Terrassa, a qui la fiscalia li demana tres anys de presó per desordres. El judici, encara sense data, es farà a l’Audiència de Barcelona.

En l’escrit d’acusació, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, el fiscal relata que els tres acusats van participar en les protestes que es van organitzar la nit del 18 d’octubre de 2019 en la plaça Urquinaona amb el carrer Trafalgar de Barcelona, on unes 300 persones, "encaputxades i amb el rostre cobert” van llançar objectes contundents, com ara pedres, papereres, llambordes i boles de metall contra agents de la policia espanyola. La fiscalia hi afirma que “totes aquestes accions anaven dirigides a pertorbar l’ordre social, posant en greu perill la integritat física dels agents del Cos Nacional de la Policia i dels transeünts, i greu afectació al mobiliari urbà i públic”.

Polèmica detenció i presó

Pel que fa a Francesc Colomines, el fiscal assegura que “pertanyia a un grup actiu de persones amb clara intenció d’afectar a la integritat corporal dels agents actuants degudament uniformats”. Així, se li atribueix que “animava a la resta de manifestants, amb la frase ‘Vinga cap a ells’ i tapat amb una ombrel·la d’hostaleria de grans dimensions, juntament amb altres persones, va llençar una pedra d’uns 7x7 cm de diàmetre“ a un inspector, que li va causar una lesió lleu a la mà esquerra. El jove va ser detingut amb molta violència, que va enregistrar un periodista d’ElNacional.cat i que es va fer viral a les xarxes. El seu oncle, Agustí Colomines, ho denunciava, i recentment juntament amb el pare del jove, Jordi Colomines, han denunciat a Twitter la desorbitada pena de presó que li demanen. Francesc va estar en presó preventiva del 19 d’octubre al 7 de novembre de 2019, per protestar contra la sentència del procés.

 

En concret, el fiscal demana a Colomines  3 anys i 8 mesos de presó pel delicte de desordres públics, amb l’agreujant de disfressa, a més dels d’actuar amb un objecte perillós, en una manifestació i llançar objectes contundents.  I tres anys i 8 mesos més pel delicte d’atemptat contra l’autoritat. Pel que fa al delicte lleu de lesions, que se li imposi una multa de 900 euros i que indemnitzi a l’agent amb 175 euros.

El càstig més elevat pels petards

Pel que fa al veí d’Arenys de Mar, el fiscal assegura que “dirigia i animava als altres manifestants violents a actuar contra els agents”. I sosté que el jove va llançar un artefacte de pirotècnica als peus de dos funcionaris, i els va esclatar, “provocant-los atordiment i greus conseqüències en el seu sistema auditiu per l’esclat de l’artefacte”. Afegeix que l’acusat també va llençar llambordes, que van impactar en la mà i l’espatlla dels dos mateixos agents. Aquest manifestant i el veí de Terrassa van ser identificats però no detinguts en aquell moment, sinó el 30 d’octubre, i un d’ells va estar prop d’un mes a la presó, el novembre de 2019.

Per aquests fets, el fiscal demana a l’acusat, amb les inicials O.S.V., les penes de: 4 anys de presó pel delicte de desordres públics amb agreujants de dur instrument perillós, fer-ho en una manifestació i llançar objectes contundents; 5 anys de presó pel delicte d’atemptat en concurs amb un delicte menys greu de lesions, i 5 anys més pel delicte de lesions menys greu amb instrument perillós. Pel que fa a la responsabilitat civil, el fiscal demana que indemnitzi un agent amb un total de 44.872 euros per les lesions i seqüeles, la pèrdua de l’agudesa auditiva bilateral lleu, i al segon agent prop de 10.000 euros per les lesions i una pèrdua de l’agudesa auditiva mitjana.

Des de sectors de l'advocacia s'ha denunciat que aquestes elevades penes de presó sol·licitades per la fiscalia als independentistes catalanes provoquen la desmobilització i l'acceptació de condemnes rebaixades.