Castigats de cara a la paret. Això és el que faria l'ABC amb els joves bascos si fos el seu professor d'història. Que ningú es pensi que els i les adolescents bascos s'han portat malament, si de fet estan tan tranquils i de vacances, el càstig del diari conservador és pels interessos d'ells (o més aviat els no interessos). El diari comparteix una fotografia de l'acte d'homenatge celebrat aquest dijous a Vitòria pel 28è aniversari del segrest i assassinat del regidor del PP Miguel Ángel Blanco i ho acompanya del següent text: "Conèixer el terrorisme d'ETA només interessa a 14 de 504 centres bascs de secundària". La indignació és majúscula i, per al diari, inacceptable, i la culpa és dels socialistes, que van "rebutjar introduir el contingut al currículum i van oferir un programa voluntari al qual només han pogut accedir 4.146 alumnes". L'ABC recorda que, el passat 10 d’abril, el Bilbao Exhibition Centre va acollir un acte organitzat pel Departament de Justícia i Drets Humans del Govern Basc, on prop de 450 estudiants van assistir a una xerrada sobre el projecte Oldartzen, considerat part de l’estratègia de socialització del patiment generat per ETA. Hi va participar Sara Buesa, filla del polític assassinat Fernando Buesa. El rotatiu assegura que "aquest acte forma part de l’intent de compensar el buit educatiu sobre la història del terrorisme al País Basc" i afegeix que el projecte educatiu Herenegun —gestionat per l’Institut Gogora— "intenta abordar aquesta memòria traumàtica a través de vídeos i quaderns que s’integren de manera complementària a les assignatures d’història". Tot i això, lamenta, el seguiment ha estat molt limitat: només 14 centres han adoptat els materials des de la seva posada en marxa, el que representa menys del 3% dels instituts bascos. Així doncs, critica que només un 2,4% dels estudiants bascos de secundària ha tingut accés al programa.
L'altra comunitat enemiga, almenys per a la premsa més conservadora, és Catalunya, i El Mundo ho demostra a la seva portada assegurant que "Les CCAA del PSOE es regiren contra el 'privilegi' a Catalunya". A El Mundo ja li agrada que el debat sobre el finançament hagi alterat algunes comunitats autònomes, "incloses les governades pel mateix PSOE". Astúries i Castella-la Manxa han alçat la veu contra un tracte que consideren privilegiat, advertint que suposaria un atemptat directe contra la igualtat entre espanyols. També des de les files del Partit Popular, comunitats com Andalusia, Madrid, Galícia o Castella i Lleó denuncien un "sistema a la carta que trencaria amb la multilateralitat del model actual". El malestar ve donat perquè PSOE i ERC registraran en els pròxims dies al Congrés una proposició de llei perquè la Generalitat recapti tots els impostos de forma gradual, ja que aquesta és la via acordada entre el govern espanyol i el català per donar compliment als acords sobre finançament assolits entre el PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa. "Aquesta opció ha generat una creixent indignació entre els territoris que temen quedar infrafinançats mentre es premia una comunitat que ha qüestionat obertament l’estructura constitucional", retreu el citat diari al govern espanyol. Així doncs, El Mundo tanca files amb barons socialistes com Page i Adrián Barbón (Astúries), que critiquen obertament aquest pla i reclamen un sistema comú, just i multilateral que beneficiï tots els espanyols per igual. Per la seva banda, Juanma Moreno, president andalús, "ha proposat liderar un front comú per defensar la cohesió i evitar més cessions polítiques a canvi de vots". Des de Madrid, Ayuso i altres veus denuncien que aquesta estratègia no és altra cosa que una “descomposició institucional” a canvi de mantenir-se a la Moncloa.
Finalment, a El País "Sánchez busca pactes a Euskadi i Catalunya per blindar la seva majoria". El diari creu que el govern espanyol ha sortit força satisfet del ple d’aquest dimecres al Congrés, ja que interpreta que, malgrat les crítiques, els seus socis continuen donant-li suport i cap d’ells demana eleccions anticipades. "Tanmateix, a l’Executiu no li n'hi ha prou amb haver superat un debat sense votacions —encara que alguns l’hagin viscut com una mena de qüestió de confiança encoberta. El veritable repte és recompondre la majoria parlamentària, ara debilitada pel cas de corrupció que ha portat a la presó Santos Cerdán". Per això, explica, de manera discreta i molt abans del ple, que l’entorn del president ha intensificat les negociacions amb els grups parlamentaris. L’objectiu és restablir la confiança, desbloquejar temes pendents i reconstruir una majoria sòlida per reprendre l’activitat legislativa al setembre amb una agenda rellevant que doni contingut a la legislatura i contraresti la percepció que Sánchez només es manté al càrrec per resistir, i no per impulsar canvis. Què diuen la resta de portades d'aquest divendres?