La major part de les defenses dels joves condemnats per agredir dos guàrdies civils i les seves parelles a Altsasu (Navarra) l'octubre del 2016 han demanat la recusació dels magistrats de la Sala de l'Audiència Nacional que revisarà la sentència, que els va condemnar a penes d'entre 2 i 13 anys.

En un comunicat, les defenses argumenten la seva petició de recusació per una resolució de la Sala d'Apel·lació de l'1 d'octubre, en la qual s'anuncia a les defenses que dos dels tres magistrats que la componen ―Jose Ramón Navarro i Eloy Velasco― van ser condecorats per la Guàrdia Civil, cosa que, segons afirmen, "no és motiu d'abstenció".

Les defenses ja van demanar la recusació de la jutge Concepció Espejel, del tribunal que va jutjar els fets, per, precisament, haver estat condecorada per la Guàrdia Civil ―a més de per estar casada amb un coronel de l'esmentat cos―, si bé no va ser admesa per considerar que va ser presentada "fora de termini".

Les defenses creuen que la Sala ha anticipat quina serà la seva resposta a la recusació "en advertir que rebre una condecoració de la Guàrdia Civil no és motiu suficient per abstenir-se en aquest procés". Així, creuen que la Sala d'Apel·lació "està admetent la seva pròpia manca de neutralitat per resoldre aquesta qüestió", ja que "abans de l'examen dels arguments de la defensa ja s'ha posicionat sobre un dels seus motius del mateix".