"Sobren els motius per voler la Tercera República!" Aquest és el lema emprat per les joventuts socialistes amb motiu del 14 d'abril, en contrast amb el silenci absolut del PSOE. La Joventut Socialista de Catalunya (JSC), vinculada al PSC, proposarà debats amb forces polítiques i joves de tot l'Estat sobre el disseny institucional per "assentar les bases d'una república a mitjà termini" i aconseguir un consens per "passar pàgina d'una monarquia esgotada" i "sense utilitat". En un comunicat difós aquest dijous amb motiu del 91è aniversari de la proclamació de la II República, la JSC s'ha fet ressò del manifest publicat per les Joventuts Socialistes d'Espanya, i ha indicat que és "fonamental mantenir viva la lluita col·lectiva" que tenia per objectiu "frenar als reaccionaris": "Aquest far democràtic ens ajudarà a combatre als nostàlgics que agiten valors anacrònics, fanàtics i ultraconservadors", sosté. Paral·lelament, la JSC ha celebrat aquesta data amb un acte polític, que ha culminat quan han penjat una bandera republicana espanyola d'un pont a l'Hospitalet de Llobregat.

Modificació revolucionària

Tal com ha expressat la JSC en el seu manifest, a parer seu "el que és revolucionari" és "acordar" i fixar "un punt de partida realista respecte al debat sobre un referèndum entre monarquia i república". La JSC ha reivindicat "l'avantguarda que va suposar la II República, ja que "els avanços en justícia social, llibertats i drets van convertir el país en un exemple per als governs democràtics d'Europa". "Un sistema polític republicà similar al que hi ha en diversos països europeus serà possible si expliquem quin és l'itinerari per modificar la Constitució espanyola i sumar totes les visions, ideologies i generacions i aportar així una proposta rigorosa que posi la primera pedra d'una nova república", afegeix en el manifest l'organització juvenil.

Tensió al govern

Per la seva banda, els socis del govern espanyol dels socialistes, Unidas Podemos, no creuen que el PSOE es plantegi seriosament la república. La coportaveu estatal de Podemos, Isa Serra, ha afirmat aquest dijous que el PSOE és un "pilar fonamental" per al "sosteniment" de la monarquia, malgrat la "crisi" que travessa la institució, i sosté que l'actual Rei Felip VI "intervé directament" en la política, a diferència del paper que va jugar el seu pare Joan Carles I. Així ho ha traslladat en el marc de 'Diàlegs Republicans'. Durant la seva intervenció, Serra ha subratllat que hi ha una "ruptura generacional" amb la monarquia entre els més joves que, arran de les sospites d'irregularitats de l'emèrit, no consenten la "corrupció" i creuen que la institució està "seriosament deslegitimada". En aquest sentit, Serra ha asseverat que aquest segment de la societat "no compra el relat de la transició", que malgrat els "tripijocs" que podia tenir Joan Carles I la monarquia "tenia una funció i una utilitat per a preservar el règim posterior al franquisme". Sobre aquest tema i qüestionada pel paper que tenen les formacions polítiques sobre la monarquia actualment, la dirigent de la formació habitada ha opinat que hi ha una "ressituació del camp polític" on els partits se situen en funció de si estan amb la monarquia o la república.