"Cal enterrar d’una vegada per totes la gesticulació i el processisme de curta volada que manté expectatives irreals a base de simbolismes i declaracions èpiques per passar a una etapa d’alliberament nacional". Aquesta és la demanda de les joventuts d'ERC, que s'ha presentat i aprovat en el marc del seu XXVIII Congrés Nacional celebrat aquest cap de setmana a Vic.

El nou full de ruta del Jovent Republicà també "exigeix a tots els actors polítics una negociació estratègica per fer efectiva la República" i, a més, adverteixen que l'estratègia no pot ser "pretext per ajornar sine die una confrontació inevitable amb l'Estat". En aquest sentit, demanen "passar de la declaració a l’estratègia republicana" i traçar una "acció política coordinada i massiva", ja que consideren que "és el que realment fa por a l’Estat, per avançar i guanyar".

"Cal aturar els paternalismes i apostar de forma valenta i sincera per la transparència en el debat estratègic i en l’acció republicana", afirmen.

"Desobediència massiva no violenta"

Les joventuts també assenyalen quina creuen que ha de ser la resposta que cal donar al judici de l'1-O, que consideren una "escenificació d'un muntatge dels aparells de l'Estat. En aquest sentit, aposten per "mobilitzacions massives i no violentes i per "la desobediència massiva no violenta". "Les transgressions col·lectives de base radicalment democràtica com el mateix 1 d'octubre són el que ens mostren tal com som i el que ens fa guanyar en conjunt", defensen en aquest sentit.

El document també planteja els diferents àmbits en què l’independentisme ha d’augmentar la força. Així, consideren que cal "augmentar les complicitats internacionals, un municipalisme republicà més fort, més polítiques republicanes a les institucions, una forta presència al carrer i promoure l’afiliació cap a un sindicalisme estudiantil i laboral nacional i de classe".

 

El congrés de les joventuts republicanes es va celebrar a Vic, la ciutat natal Marta Rovira, actualment exiliada a Suïssa, i va acollir 500 persones. En les jornades, en les quals hi va ser present el vicepresident del Govern i president adjunt del partit, Pere Aragonés, es va aprovar la ponència organitzativa i també es van renovar diferents òrgans, com la permanent nacional, encapçalada per Pau Morales, que va ser reelegit portaveu de l’organització.