El president d'Esquerra Republicana al Parlament, Josep Maria Jové, ha presentat un escrit al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per aclarir si el seu telèfon requisat el 20-S del 2017 va ser infectat amb Pegasus, ben igual com ha passat amb els altres dos dispositius que ha tingut des de llavors. El republicà ha presentat l'escrit en el marc del procediment que el tribunal manté obert contra ell des que va ser detingut el setembre de 2017, quan era secretari general del Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, en l'operatiu per intentar desarticular el referèndum de l'1 d'octubre. En aquell moment, la Guàrdia Civil li va requisar el mòbil.

En l'escrit la defensa de Jové argumenta que el dispositiu que es troba en mans del tribunal pot haver sigut objecte de ciberespionatge il·legal, ja que tal com acredita l'informe de Citizen Lab, el republicà ha sigut víctima de l'ús del programari Pegasus en els seus darrers dispositius mòbils. Així, reclama que té dret a comprovar si el mòbil va patir infeccions o no, ja que d'això en depenen "no només la fiabilitat de la prova, sinó la seva legalitat", atès que l'ús de Pegasus en el dispositiu custodiat podria suposar un accés il·lícit a informacions de caràcter privat de l'investigat i a les seves comunicacions, sosté l'escrit. 

A més, Jové també qüestiona la cadena de custòdia d'aquest dispositiu des del 20-S fins ara, i la possible alteració o manipulació de la prova electrònica en què es basa l'acusació contra ell. Per tot això, diu la defensa, és imprescindible "obtenir immediatament una còpia idèntica a l'extreta per la policia" del dispositiu de Jové, entenent que l'accés a aquesta còpia és un dret inherent com a part del procediment, un fet que encara pren més sentit després de fer-se públic el CatalanGate.

Amb aquest escrit, la defensa de Jové també obre una altra via a la desclassificació de documentació oficial secreta sol·licitant al tribunal que requereixi al CNI “o qualsevol altre organisme governamental espanyol” informació sobre possibles investigacions criminals o d'intel·ligència sobre el republicà.

Dues querelles presentades

El dimarts de la setmana passada l'advocat d'ERC Andreu Van den Eynde va presentar querelles pel CatalanGate en nom del mateix Jové i també de l'eurodiputada Diana Riba, ampliant l'acció legal contra l'empresa NSO, i sol·licitant que la investigació se centri en el CNI. Aquesta acció se suma a les querelles ja presentades per Òmnium, la CUP i l'ANC, una estratègia conjunta de l'independentisme per respondre a aquesta agressió.