El president del grup parlamentari d'ERC al Parlament de Catalunya, Josep Maria Jové, ha presentat un recurs de súplica davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la negativa de la sala a reprogramar algunes sessions del judici a l'1-O per tal que Jové ho pugui comptabilitzar amb la tasca de diputat. En l'escrit, la defensa de Jové argumenta que la decisió del tribunal és "desproporcionada i lesiva" per als "drets de representació política" del republicà. "Desestimar la petició és una clara vulneració, absolutament desproporcionada i injustificada, tenint en compte que hi ha solucions per conjugar el calendari", valoren des d'Esquerra, en un comunicat ad hoc emès aquest dimecres. Per la seva part, el TSJC va rebutjar aquest dimarts modificar les dates del judici, al·legant que la condició de diputat no és motiu suficient que ho justifiqui.

🟡 El TSJC impedeix a Jové fer de diputat mentre el jutgen per l'1-O: no vol canviar les dates del judici

En aquest sentit, Jové considera que reordenar les dates del judici per poder exercir com a diputat i complir amb assistir als plens del Parlament "no només és viable, sinó que també és materialment possible i plenament eficaç", per la qual cosa lamenta un "sacrifici d'entrada" al seu "dret a la representació política". "Per principi de proporcionalitat, s'hauria de primar el respecte als drets polítics i parlamentaris de qualsevol càrrec electe per sobre dels mínims canvis sol·licitats a l'agenda", detalla el recurs de la defensa. Segons el president del grup parlamentari d'Esquerra Republicana la petició que ha fet al TSJC "no afecta ni a la meitat de les sessions" i que el retard que això suposaria "seria irrisori" tenint en compte que fa set anys que els tribunals arrosseguen la causa de Jové. "Difícilment es pot considerar ni tan sols remarcable —ni molt menys rellevant o significativa— la suposada demora" insisteix la defensa.

En clau parlamentària, Jové també alerta que delegar el vot "suposaria renunciar a exercir personalment" el seu vot com a diputat. I avisa que la delegació de vot per un cas de judici podria no ser una via admissible a la cambra catalana, "especialment pel caràcter limitat i restrictiu" de l'article 95 del reglament. Si el Parlament no acceptés aquest mecanisme i Jové no pogués participar en les votacions, alerten els republicans a través del comunicat emès aquest dimecres, "es podrien fins i tot alterar les majories". Especialment lesiu en un context parlamentari sense majories clares i amb el govern d'ERC en minoria amb només 33 diputats de 135.

El TSJC no veu motius justificats per modificar el calendari

En la resolució del TSJC, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dimarts, el tribunal jutjador, que presideix Jesús Maria Barrientos, sosté que “la condició de parlamentari de Jové i la coincidència amb sessions plenàries del Parlament amb les del judici no pot acollir-se com a motiu suficient per alterar el calendari de sessions del judici”. Hi afegeix que aquest calendari es va pactar entre les parts, abans de la petició de Jové, a qui, fins i tot, convida a delegar el vot. Les acusacions personades, la Fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i Vox, també han rebutjat que es respecti el dret polític de Jové.  En concret, el TSJC va fixar el judici per l’organització del referèndum d’Independència de l'1-O del 2017 de l'11 d’abril al 29 de maig, i la coincidència de sessions del judici i del plenari són vuit: 10, 11, 17, 18 d’abril, i els dies 8, 9, 22 i 23 de maig.