El número 3 de la candidatura de Junts+ Puigdemont per Catalunya, Josep Rull, ha pronosticat que les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig "serà cosa de dos". "Entre Puigdemont i Illa. O ambició nacional o resignació", ha assegurat l'expres polític en una entrevista a la Xarxa. Per això, el també exconseller de Territori amb l'executiu de Puigdemont ha assegurat que la prioritat de la seva candidatura i del president a l'exili, Carles Puigdemont, és la de construir un Govern sobiranista i ha apostat per "refer" relacions amb Esquerra Republicana. "Amb molta generositat per part de tothom", ha dit Josep Rull.

Rull ha fixat com a objectiu recuperar "l'onada d'esperança que va ser el Primer d'Octubre" i ha reivindicat la candidatura de Carles Puigdemont per la "restitució de la seva presidència". "Cal reprendre el projecte cap a la independència", ha dit Rull, que ha recordat que Carles Puigdemont ha representat una presidència que s'ha mantingut a l'exili. "Si hagués volgut, (Puigdemont) podria haver-se quedat a Europa. Però arrisca. És un acte de gran generositat", ha dit el també president del Consell Nacional de Junts. 

Reivindica la negociació amb el PSOE: "Sempre hem volgut negociar" 

Així mateix, Rull ha insistit que Puigdemont no trepitjarà terra jurídicament espanyola abans d'acabar la campanya i ha continuat amb la idea del president de no convertir la seva tornada en un acte de campanya. "Ha de ser un acte de país. Amb solemnitat. És el 130è president. El pla A, pla B i pla C es diu Carles Puigdemont", ha reivindicat Rull. 

Rull també ha parlat de les negociacions amb el PSOE i ha insistit que aposten per una "negociació seriosa". "A vegades s’ha de saber dir que no per obtenir el màxim nivell de beneficis. Dir que 'sí' és molt fàcil i dir que 'no' és complex. En aquests mesos amb 7 diputats negociant s’ha avançat com feia molt temps que no s’avançava", ha insistit Rull, qui s'ha fixat com a objectiu poder continuar les negociacions des de la presidència de la Generalitat per "donar un màxim nivell de projecció". Així mateix, ha reivindicat la negociació i ho ha volgut diferenciar d'Esquerra Republicana. "Nosaltres sempre hem volgut negociar, però el diàleg és l'actitud i, sol, acaba sent estèril", ha insistit Rull, qui ha volgut diferenciar els dos termes. L'expres polític considera que els resultats d'ERC han estat "en moltes ocasions exigus", però ha apostat per tenir una actitud de "sumar" per treballar "estretament" amb els republicans. 

Gestió de l'aigua i aeroport

Rull també ha parlat de qüestions com la sequera o l'aeroport del Prat. En el primer cas, com a exconseller de Territori ha recordat que en el seu primer any (2016) va aconseguir "eixugar" el dèficit de l'endeutament de l'Agència Catalunya de l'Aigua (ACA), després de les crítiques d'ERC i PSC per la manca d'inversions. Així mateix, recorda que va aprovar un full de ruta amb un "consens" entre ajuntaments i el món local gironí, com era el pacte del Ter. "Consistia a reduir el pas de l'aigua del Ter cap a Barcelona", ha afirmat Rull, qui ha insistit que hi havia planificat tot un programa d'inversions amb dessaladores i regeneració de l'aigua. "El canvi de govern va provocar una actitud de ni fer, ni deixar fer. Per això, Catalunya ha de recuperar un Govern amb lideratge i capaç de fer el que vam fer nosaltres", ha apuntat el número 3 de la candidatura de Puigdemont. 

Pel que fa a l'aeroport, el dirigent de Junts aposta perquè sigui intercontinental. Per aconseguir-ho, per això, considera que les competències de la seva gestió han de passar a la Generalitat per no seguir sent un "subsidiari" de Madrid. "El  2007 es va demanar una gestió individual de l’aeroport de Barcelona, però pertany a la xarxa AENA", ha insistit Rull, qui recorda que Madrid sempre posa problemes. "L’Estat espanyol prioritza que Madrid sigui el gran Hub. Per què no hi ha un vol de Barcelona a Tòquio quan hi ha demanda suficient?", s'ha preguntat el número 3 de Junts. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!