Josep Lluís Alay, l'historiador que va acompanyar Carles Puigdemont en el seu viatge de Finlàndia a Slesvig-Holstein, amb l'empresari Josep Maria Matamala, i que va ser present en la detenció a Alemanya del president de la Generalitat, ha estat present al programa Preguntes Freqüents, FAQS de TV3. Allà ha explicat que Matamala i ell van anar fins a Finlàndia per assistir Puigdemont en allò que necessités. Han apuntat que en alguns moments va haver-hi mossos que, de forma voluntària i aprofitant els seus dies de festa, van fer de xòfers i intentar protegir el president a Bèlgica (tot i que després tindrien problemes per això). Ha afirmat que, malgrat tot, cap mosso es va desplaçar a Finlàndia.

Els riscos de Puigdemont

Alay ha explicat que "Puigdemont és conscient dels riscos que corre quan surt", però ha apuntat que ha de fer-ho per internacionalitzar la causa catalana. Apunta que el president sap que "a Bèlgica hi té una certa protecció", però que sortint-ne "sempre s'arrisca" (especialment en el cas de Finlàndia, on "es va arriscar molt"). Ha afirmat que Puigdemont volia fer front a l'euroordre des de el seu lloc de residència i que per això va sortir a tota velocitat de Finlàndia quan va conèixer la notícia. De fet, Alay ha revelat que l'advocat del president havia comunicat a la fiscalia belga el seu imminent retorn a Bèlgica per presentar-se davant la justícia belga. El que Alay no té tan clar és si les autoritats finlandeses van ajudar el president català, tot i que des de Madrid se sospita que sí.

La detenció

Alay ha explicat com van detenir Puigdemont: quan portaven 3.000 quilòmetres recorreguts des de Finlàndia, a la frontera entre Dinamarca i Alemanya, un cotxe de la policia d'Slesvig-Holstein els va començar a seguir, i més endavant van fer-los sortir de l'autopista i aturar-se, i allà el president va ser detingut per agents de diversos cotxes.

Alay, perseguit

Alay, comissionat del Reial Monestir de Sant Cugat, després de retornar a Barcelona, va ser perseguit judicialment per la seva col·laboració amb Puigdemont. L'historiador va ser detingut per una desena d'agents de policia que l'esperaven al pàrquing del seu cotxe, amb cotxes de paisà. Se'l van endur amb la sirena fins a la comissaria de la Verneda. Va declarar davant l'Audiència Nacional, qui el va alliberar sense mesures cautelars. Però Alay ha informat que la persecució no ha acabat: en aquest moment està fitxat per un delicte contra les institucions de l'Estat, i si la policia el deté en un control serà escorcollat i interrogat, i els qui van amb ell seran identificats i interrogats.

Torra, amb Alay

El president Torra ha volgut agrair la col·laboració d'Alay amb Puigdemont amb una piulada: