El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ha negat avui a Els Matins de TV3 que el president de la Cambra, Roger Torrent, li expliqués la seva decisió de presentar un recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), a Estrasburg, per defensar la investidura del candidat de JxCat a la Generalitat, Carles Puigdemont.

"No parlem en cap moment d'això, ni que es demanessin mesures cautelars" malgrat que van tenir una reunió prèvia a la trobada de la Mesa del Parlament amb diverses persones, ha explicat en la qual ha desmentit el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, que va afirmar dimarts que Costa coneixia la intenció de Torrent.

Ha reconegut que des de JxCat estan "estudiant totes les vies en l'àmbit espanyol i internacional" per defensar la investidura de Puigdemont i que això inclou la possibilitat de recórrer a Estrasburg, però que abans de fer-ho s'ha de treballar l'estratègia jurídica. "No volem fer el ridícul i presentar propostes que no hi siguin ben treballades", ja que veu difícil que prosperin les mesures cautelars que vol Torrent.

Mantenir Puigdemont

Així mateix, ha dit desconèixer si Torrent ha presentat el recurs, que només pot tramitar un particular i per tant no el Parlament com a institució, "sinó que ha fet un anunci". "Hem de ser rigorosos i discrets a l'hora de fer les estratègies, i no donar cops d'efecte mediàtic", ha criticat, encara que ha valorat que el gest de Torrent ratifica la seva voluntat de mantenir Puigdemont com a únic candidat a la Presidència de la Generalitat.

Costa ha recordat que Puigdemont és l'únic diputat que compta amb majoria de suports a la Cambra per ser investit i que JxCat té amb ERC "acords per tirar endavant la investidura d'acord amb el que ha expressat la gent en les eleccions" del 21 de desembre.

I ha acusat el govern espanyol de no acceptar el resultat del referèndum de l'1 d'octubre i del 21-D i d'estar "disposat a fer de tot per impedir que es materialitzin els resultats". "S'han inventat una fórmula per impedir la investidura que diu que diu que es necessita una autorització del Tribunal Suprem, cosa que no s'ha vist absolutament enlloc", ha lamentat.

Abans del ple d'investidura

En qualsevol cas, el recurs a la justícia europea està sobre la taula de JxCat. El mateix Costa va declarar a RAC-1 el 27 de gener, just abans que el Constitucional decidís prohibir la investidura a distància de Puigdemont, que la formació recorreria a Estrasburg abans del ple si l'Alt Tribunal el suspenia. El ple va ser ajornat per Roger Torrent. Costa s'hi refereix, al possible recurs davant del TEDH, en el minut 2:55 de l'entrevista: