El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ha demanat un "esforç" i ha proposat promoure un "gran acord nacional" que defensi la llibertat d'expressió a la cambra i la resta de les institucions catalanes. Costa, en declaracions a Els Matins de TV3, ha apuntat que la llibertat d'expressió política és una "qüestió fonamental" i que no es pot "defallir".

Les paraules de Costa arriben després de l'enèsim requeriment del Tribunal Constitucional a la Mesa, on els han advertit dels possibles riscos penals als quals s'enfronten si no aturen iniciatives parlamentàries que promoguin l'autodeterminació, així com de la decisió de la Fiscalia General de l'Estat d'investigar si hi ha responsabilitats penals amb l'aprovació de la moció de la CUP sobre l'autodeterminació.

Costa ha reivindicat la Mesa com a única responsable de les tramitacions parlamentàries, i n'ha desvinculat els funcionaris del Parlament. El vicepresident primer ha dit que no coneixia ni ha participat en cap "decisió" de publicar o no iniciatives parlamentàries al Butlletí Oficial del Parlament (BOPC) —un fet "insòlit", per ell—, en referència a la moció de la CUP sobre l'autodeterminació aprovada ahir pel ple. Els serveis jurídics de la Cambra, que han estat advertits pel Tribunal Constitucional, van decidir no publicar-la.