L'exvicepresident del Parlament Josep Costa s'ha mostrat contundent amb l'amnistia: "Cadascú farà el que cregui convenient, però amnistia no en el meu nom". En una piulada d'aquest dilluns, Costa ha carregat contra una de les claus que marquen les negociacions entre el PSOE, Sumar, ERC i Junts per a la formació de govern després de les eleccions generals del 23-J. "Amnistia i aquí no ha passat res era ja el 2017 l'agenda de l'autonomisme per enterrar l'1-O. Si continuam la lluita independentista demà hi haurà més represaliats i serà estèril. Si no, és un indult en gran", ha criticat.

En aquest sentit, cal recordar que l'exdiputat de Junts està en un procés contra Espanya per la persecució de la Mesa del Parlament. Just fa poc més d'una setmana que el Tribunal Europeu de Drets Humans va admetre una demanda de Costa, de manera que l'estat espanyol haurà de respondre preguntes sobre els fets denunciats i els drets fonamentals. 

Pel que fa a l'amnistia, aquest dilluns hi ha hagut moviment. D'una banda, l'exconseller Joaquim Forn ha assegurat que "no és el punt d'arribada, sinó el de partida". Ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio, davant l'especulació que el PSOE s'avingui a tirar endavant una llei d'amnistia a cavni del suport de Junts a la investidura de Pedro Sánchez. És així que ha afirmat que "és evident que l'amnistia no resol el conflicte polític que nosaltres tenim amb l'Estat", ja que "l'1 d'octubre la gent no va anar a votar per a l'amnistia, sinó per a una altra cosa".

D'altra, l'exmagistrat del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pallín ha dit que "una amnistia també hauria d'afectar els cossos policials". D'aquesta manera, ha defensat la viabilitat de l'amnistia amb contundència: "No entenc el paral·lelisme entre la prohibició dels indults generals i l'amnistia. Qualsevol que hagi estudiat la història d'aquest país sap que l'amnistia és una llei que necessita 176 vots, no té res a veure amb els indults que es tramiten com a decret". Aleshores, amb això dels "cossos policials" es refereix als implicats per les càrregues de l'1-O.