L'Alt representant de la Unió per a Afers exteriors i Política de Seguretat i vicepresident de la Comissió Europea, Josep Borrell, ha assegurat que el 2017 hi va haver "riscs reals de fragmentació de l'Estat". En una entrevista a 'El País', Borrell elogia el president en funcions del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, qui assegura haver "obtingut resultats molt positius" i d'haver "desinflamat" el conflicte a Catalunya". També treu pit que el PSC hagi superat Junts, ERC i la CUP junts en vots a les passades eleccions del 23 de juliol, mentre que lamenta que la governabilitat d'Espanya depengui d'algú que "li importa un carall", fent referència al president a l'exili, Carles Puigdemont

Lamenta que la governabilitat depengui de Puigdemont

Borrell lamenta que la governabilitat de l'Estat depengui del president, i ho visualitza assegurant que a Puigdemont només "l'hi importa" la seva solució". "En la meva opinió existeix un conflicte entre catalans, perquè Catalunya no és monolítica. Els resultats ho han demostrat", diu l'exministre d'Afers Exteriors espanyol. 

En aquest context, Borrell opina que les eleccions del passat 23 de juliol són una excepció a Europa, a causa de la disminució de l'extrema dreta de Vox i de la tendència de les dretes clàssiques. "Espanya és un contraexemple de les dinàmiques d'altres llocs", assegura l'alt càrrec europeu.

Creu que Sánchez ha donat explicacions

Sobre la passada legislatura del govern espanyol en la qual es van aprovar els indults i es va reformar el Codi Penal, Borrell diu que Sánchez es va adonar que era necessari "explicar-se més i millor". "La política té una innegable dimensió pedagògica. I això va ser el que va fer immediatament després de convocar eleccions", diu el cap de la diplomàcia europea. De fet, creu que les seves explicacions han tingut efecte i recorda les enquestes negatives per al PSOE que sortien inicialment abans del dia de les eleccions. 

Sobre el tracte a l'extrema dreta, Borrell analitza la situació arreu d'Europa i explica com a França i Alemanya es fan cordons sanitaris contra els ultres. Malgrat tot, avisa que "comença a flaquejar", a causa del que ha passat a Finlàndia i Suècia. "El Partit Popular Europeu està buscant el seu espai polític, la seva narrativa electoral", diu el comissari, qui li preocupa el "reflux nacionalista que està sorgint". "Ens hem oblidat que Meloni va venir a Espanya a fer una enèrgica campanya a favor de Vox", recorda el socialista.