El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha enviat un nou missatge dur contra l'establishment espanyol: "Continua amb l'ample de via ibèric". El president envia una cleca al sistema polític i mediàtic espanyol per no modernitzar-se i donar l'esquena a Europa. Per això, fa una comparativa amb les vies dels trens, ja que a partir de la frontera francesa les vies són menys amples en comparació a l'Estat espanyol i Portugal. 

"Canviar de tren"

"Encara no han entès que per anar pel món, o canvien de tren a l’estació de Portbou i així poden circular per tot Europa, o agafen l’alta velocitat i travessen el Pertús a través d’un túnel tan costós com infrautilitzat", diu el president a l'exili a través d'un missatge al seu compte de Twitter. Així mateix, avisa: "El viatge és de pujada (i fa pujada també)".

Això fa una referència explícita a la negociació amb Junts, que implicaria per l'Estat mirar cap Europa i deixar enrere el conservadorisme que Junts interpreta que hi ha a l'Estat. A més, llança un altre dard enverinat i aquest cop cap al PSOE, tot i que sense esmentar-lo: "Si el que volen és quedar-se com estan no cal que surtin de casa", donant a entendre que no cal que truquin a la porta del president si volen negociar una possible investidura si no és per europeïtzar l'Estat.

Junts i Puigdemont, claus

Això arriba en un moment clau per les relacions entre Catalunya i l'Estat. Les eleccions generals del passat 23 de juliol van situar Junts per Catalunya i Carles Puigdemont com a protagonistes clau de la legislatura espanyola. I és que el líder socialista necessita Junts per Catalunya i, per tant, a Puigdemont, per ser investit. De fet, els 7 diputats de Junts ja han estat claus en la negociació per la constitució de la Mesa del Congrés, i és que han aconseguit que el PSOE porti al consell general de la Unió Europea l'oficialitat del català a la UE; que es permeti el català al Congrés; i les comissions de l'Operació Catalunya, Pegasus i dels atemptats del 17 d'agost del 2017

Malgrat que aquest acord entre socialistes i junters ha comportat la investidura de Francina Armengol com a presidenta del Congrés, tant Míriam Nogueras, com el mateix Puigdemont, avisen que es tracta d'una carpeta separada a la negociació de la investidura. De fet, en una entrevista a l'ACN, la portaveu de Junts al Congrés ja ha avisat que tenen dues línies vermelles: un referèndum i una amnistia. A partir d'aquí començarà el ball de les negociacions, tot i que abans hi ha la ronda de contactes de Felip VI amb els partits, en els quals Junts i ERC ja han avisat que no hi assistiran.