Feia quinze anys, cinc mesos i quatre dies que José María Aznar no protagonitzava un acte de campanya del PP a Catalunya. L'última vegada va ser a L'Hospitalet de Llobregat, acompanyant Mariano Rajoy i Josep Piqué, era el 9-N (curiosa coincidència) de 2003. Aquest divendres, l'expresident espanyol ha decidit tornar a terres catalanes de la mà de qui fou la seva deixebla, Cayetana Álvarez de Toledo, ara cap de llista per Barcelona. Aznar ha arribat carregat de destrals. Han rebut Pedro Sánchez, l'independentisme i, de passada, l'immobilisme de Mariano Rajoy. 

Més de 500 persones s'han deixat la veu al crit de "presidente" quan ha aparegut per la porta, flanquejat per Cayetana Álvarez de Toledo i Alejandro Fernández. Aznar ha pronunciat un discurs llarg i abrandat, ple d'atacs constants als partits independentistes i al govern del PSOE. I ha cridat al vot útil, perquè "per sortir-se amb la seva necessiten que desisitim", ha dit, "la nostra divisió és la seva esperança, la nostra unitat és el seu fracàs". El mentor de Cayetana ha advertit de la necessitat de "recuperar la confiança d'una gran majoria". "Ens volen callar, però ens han de seguir sentint cada vegada més fort, més ferms, més decidits".

 MG 6048

A Pedro Sánchez l'ha definit com "el candidat secessionista, dels que no condemnen ETA ni els seus crims". Tots ells, ha dit "no volen el PP al govern, el seu candidat es diu Sánchez i no els donarem una alegria el 28-A, farem el que calgui per guanyar les eleccions". L'expresident espanyol ha posat el crit al cel per la cimera bilateral que el govern socialista va mantenir amb el govern Torra "com si es reunís amb un estat estranger" i ha acusat el PSOE de ser "els llestets que volen dissimular, que no parlen de Catalunya al programa" i "d'estar disposat a acceptar l'autodeterminació i a indultar els colpistes". 

També n'ha tingut pel seu successor al partit, Mariano Rajoy. Sense mencionar-lo, ha parlat d'errors del passat i ha demanat que no es tinguin en compte a l'hora d'anar a votar, que els electors no vagin a les urnes per "castigar decepcions". 

jose maria aznar   sergi alcazar

Catalunya, ETA, els Balcans, el feixisme i ERC

Aznar no s'ha tallat un pèl, sap que això és el que volia el seu públic, que s'hi ha entregat amb devoció cada vegada que parlava d'"els colpistes, els sectaris, els malversadors, els vells i nous supremacistes o els que estan per la batasunització de Catalunya". I com ja és tradició en els seus discursos, especialment en campanya, ha tornat a treure el fantasma d'ETA. Ho ha fet per comparar la situació actual del PP a Catalunya amb els anys de plom. "Aquest partit sap molt bé el que és resistir, a vegades terrible i dramàticament, a l’assetjament i ningú com aquest partit pot presentar un full de defensa de les llibertats". Amb el seu habitual to desafiant ha advertit que que "ningú no ens pot donar lliçons". 

A cada ovació, el també president de FAES es creixia una mica més. Ha anat escalant el to fins al punt d'acusar les joventuts d'ERC d'haver importat el feixisme a Catalunya. "Cal preguntar-se qui va inventar el feixisme a Catalunya. Van ser els escamots, aquests senyors d'Estat català que anaven amb camises verdes i no negres perquè s'assemblaven massa a les de Mussolini. Eren les joventuts d’ERC". I encara li quedaven més cartutxos. "Això és l'Espanya democràtica, no els Balcans de la neteja ètnica". 

El lloc escollit per al retorn d'Aznar ha estat del tot calculat. L'acte s'ha organitzat a la sala Àgora de l'Hotel Grand Marina de Barcelona, el bastió dels populars catalans i on celebraran la nit electoral. Veurem si aquell dia la sala torna a ser una festa. 

 MG 6221