José Luis Rodríguez Zapatero ha defensat que Pedro Sánchez hauria d'agafar el telèfon a Quim Torra un cop avancin les negociacions amb els republicans. L'expresident del govern espanyol ha defensat que el diàleg és "l'únic camí" si es vol acabar amb l'experiència, "molt negativa", dels últims anys a Catalunya. "Això ho sap la majoria de gent sensata d'aquest país", ha remarcat, i ha criticat que "aquells que van parlar català en la intimitat ara diuen que amb els representants d'una part de la ciutadania de Catalunya no es pot parlar de res".

En l’entrevista a Antena 3 d’aquest divendres, Zapatero ha destacat que quan es dialoga "cadascú pot parlar del que vulgui", però això no vol dir que l'interlocutor ho accepti tot. Tanmateix, ha dit que caldrà "intentar buscar els punts de trobada" i en algun cas "fer reformes" o "posar-hi una mica de creativitat". "En política sempre existeix un espai", ha dit.

Tot i això, preguntat pels indults als líders independentistes condemnats per sedició en el judici al procés, Zapatero ha defensat que és un tema que "no hauria d'estar a la taula de diàleg" perquè "no ajudarà" a avançar cap a un acord. També ha rebutjat que calgui la figura d'un relator.

Sobre el paper de Torra, el socialista ha remarcat que "és el president" de la Generalitat, i per molt que li sembli "un factor molt negatiu" caldrà una interlocució amb ell que s'haurà de produir "com a conseqüència de les converses entre ERC i el PSOE". Zapatero s'ha mostrat partidari del pacte de govern entre PSOE i Unidas Podemos i ha afirmat que és l'únic camí "realista" per tenir un govern i abordar els problemes socials i territorials.

Otegi va ser decisiu en el cessament de la violència

En la mateixa entrevista, Zapatero també ha comentat la famosa reunió que va mantenir amb Arnaldo Otegi en les converses per acabar amb la violència d'ETA, i l'expresident ha assegurat que la contribució d'Otegi va ser "decisiva" en la fi de l'activitat armada de la banda terrorista.

Per Zapatero aquella reunió va ser "transcendental" i assegura que no sap els motius d'Otegi per buscar de forma tant clau la fi de l'activitat armada, però que aquelles sis hores de reunió van servir per repassar la trajectòria de d'ETA i on l'aleshores president espanyol va assegurar que s'havien de sentir molt més aprop de les víctimes i el seu dolor.