Després de tancar la presidència de la Mesa del Parlament en mans de Josep Rull, gràcies a un acord entre ERC, Junts per Catalunya i la CUP, ara s'obre un procés de negociació per investir un nou president de la Generalitat. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assegurat que només es presentaran a un debat d'investidura quan tinguin tots els suports necessaris per anar en bones condicions. En una entrevista aquest dimarts a TV3 Turull, ha desafiat el líder del PSC, Salvador Illa, que es presenti primer a la investidura com a candidat a la Generalitat "si té tan clar" que té els suports necessaris perquè tiri endavant: "I si no surt, que ho deixi estar". Turull ha criticat les "lliçons d'Illa" sobre els suports que té Junts.  "Com que Illa diu que té tants suports, que hi vagi primer, a veure què fa. I si vol anar-hi demà, que hi vagi demà" ha dit. 

Turull ha deixat clar que "no volem fer un Feijóo. Volem que Puigdemont sigui president amb tots els ets i uts i amb un Govern independentista". En aquest sentit, ha afirmat que han de tenir tots els elements sobre la taula per poder comunicar-li a Josep Rull la intenció de presentar-se al debat quan el partit faci la ronda de contactes "preferim anar a la investidura quan pensem que ens en sortirem". "No es tracta de fer un debat d'investidura per fer un debat d'investidura, sinó que es tracta d'investir un president" ha remarcat. "Posarem el bo i millor per investir Puigdemont". Amb tot, Turull ha insistit que les negociacions comencen de zero, ja que, segons ha detallat, des d'ERC van deixar clar que les converses fins al moment només se centraven en la Mesa del Parlament i no han parlat res en referència a la investidura. 

Repetició electoral?

Jordi Turull ha remarcat que buscaran tots els suports necessaris per investir Carles Puigdemont. Preguntat sobre la presumpta reconciliació entre ERC i Junts, Turull ha criticat que "hi ha molta literatura" sobre la relació entre els dos partits. Tanmateix, ha reconegut que "ens toca seduir-los perquè s'entengui que la millor opció és tenir un president independentista". En aquest sentit, el secretari general de Junts ha apuntat que "tenim prou senyals per part del món de l’independentisme que diu 'ei o espavileu i aneu a una, o això es desfà...'" i ha reconegut que per aconseguir-ho s'hauran de trobar no només amb ERC, sinó també amb la CUP i tota la resta d'entitats que han format part del Procés. Així doncs, ha obert la porta a un Govern amb els republicans "si la negociació impliqués que ERC entri al Govern, cap problema". Sobre una possible repetició electoral, Turull s'ha mostrat contundent i ha assegurat que "no renunciarem als nostres principis i compromisos per evitar unes eleccions. La pressió de si hi ha eleccions o no, no ha de ser només per a Junts". 

Obeir la ciutadania de Catalunya

Turull també ha parlat sobre la publicació al BOE (Butlletí Oficial de l'Estat) de la llei d'amnistia, i no ha tancat la porta a una possible prevaricació per part dels jutges, tot i que, ha dit que el que s'hauria de fer és aplicar la llei "perquè és claríssima". Amb tot, ha afirmat que "si opten per la prevaricació no ens estranyaria. Ho batallarem com ho hem fet tot i estic convençut que ho guanyarem. Hi ha jutges que sempre busquen una interpretació més perjudicial quan ets independentista". Amb tot, ha carregat contra la cúpula judicial de l'estat espanyol "és el Guantánamo de la justícia europea. Hi ha interlocutòries d’aquests jutges que són un pamflet polític". Pel que fa a l'aplicació de la llei ha detallat que es demana que "ens amnistiïn directament, i que ens aixequin l’execució de la sentència. Els que estem inhabilitats ho deixem d’estar". 

El juntaire ha afirmat que "hem d’obeir la voluntat del poble de Catalunya", però ha matisat "quan una interpretació de la llei és injusta s’ha d’obeir el que vota la ciutadania". En referència a la querella que volen presentar PP i Vox pels vots de Puig i Puigdemont al Parlament, ha reflexionat que "haurem de fer una reforma del Parlament, perquè en determinades circumstàncies, es pot votar, però, en canvi, si ets independentista potser no". Per concloure, ha recordat als que "salivejaven que s'ha girat full i l'independentisme s'ha acabat, la vida és tossuda i persistim". "No és tornar a començar és persistir en un conflicte que no està resolt i tot passa per dos grans factors que hem defensat: amnistia i autodeterminació", ha dit. 

El posicionament d'ERC

Des d'ERC mantenen la cautela amb els seus suports a la investidura. La vicepresidenta primera del Parlament i portaveu d'ERC, Raquel Sans, ha assegurat que els 20 vots dels republicans a la cambra serviran per investir president de la Generalitat "qui faci la millor proposta" sobre finançament, autodeterminació i llengua catalana. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha emplaçat el PSC i Junts, les formacions més grans de la cambra, a "trobar les majories" per formar govern. Especialment, els socialistes, que tenen "més diputats que ningú", i ha afegit que qui vulgui pactar amb ERC "ho té fàcil" perquè són "transparents": "Volem parlar del què i no del qui". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!