Josep Rull, exconseller de la Generalitat i ex pres polític, és el nou president del Parlament de Catalunya. Rull ha sortit escollit en segona votació amb els 59 vots a favor de Junts, ERC i la CUP, amb els quals ha derrotat la candidata del PSC, Sílvia Paneque, que només ha rebut el suport dels 42 diputats del seu grup. ERC i CUP, però, han deixat clar el recel amb què han fet costat a la presidència de Junts i en primera volta han votat en blanc. El PP, Vox i els Comuns han votat el seu propi candidat i Aliança Catalana ha fet vot nul. La Mesa ha acceptat la delegació del vot de Carles Puigdemont i Lluís Puig, malgrat la sentència del TC que ha tombat el vot a distància de Puig la passada legislatura.

Després d'un moment de desconcert, quan el president de la Mesa d'Edat, Agustí Colomines, ha decidit seguir les votacions oblidant-se de proclamar el nom del nou president, els diputats de Junts han acollit l'elecció dempeus, mentre el PSC i la CUP aplaudien sense particular entusiasme asseguts a l'escó. Tot seguit, l'acord entre els partits independentistes ha deixat la vicepresidència primera de la Mesa en mans de Raquel Sans (ERC), mentre que el socialista David Pérez ha rebut el suport del seu grup per ocupar la vicepresidència segona. La majoria independentista a la Mesa ha quedat confirmada amb les quatre secretaries, que han correspost a Glòria Freixa (Junts), Juli Fernàndez (ERC), Rosa Maria Ibarra (PSC) i Judit Alcalà (PSC). Junts ha cedit vots a ERC, que també ha rebut els vots de la CUP, per aconseguir la segona secretaria i el grup socialista s'ha assegurat les secretaries tercera i quarta dividint els seus vots i deixant el PP fora de la Mesa.

Exconseller i ex pres polític

Josep Rull, que ja va estar a la Mesa, com a secretari tercer, sota la presidència de Núria de Gispert, va ser conseller de Territori i Sostenibilitat al Govern de Carles Puigdemont. Per la seva participació en el referèndum de l'1-O va ser condemnat a deu anys i sis mesos de presó i inhabilitació absoluta per sedició. Va ser amnistiat pel govern de Pedro Sánchez el 2021 i va concórrer a les eleccions al Parlament del passat 12-M com a número tres de la candidatura de Junts.

La candidatura de Rull no s'ha conegut fins a aquest migdia, quan, després de tancar les converses amb ERC i la CUP, Junts ha anunciat la proposta a la reunió del grup parlamentari. Davant aquest acord, els Comuns han anunciat que votarien la seva pròpia candidata en primera volta, Susanna Segovia, i s'abstindrien en segona volta. En declaracions als passadissos de la cambra, Vox ha anunciat que no votarien el candidat del PSC i en termes similars s'ha expressat el PP, que ha atribuït la candidatura de Rull a un pacte en què també hauria participat el PSC.

Mesa d'Edat

El ple s'ha obert amb la constitució de la Mesa d'Edat i la intervenció del president, el diputat de més edat, Agustí Colomines, que ha obert el ple amb un "elogi a la democràcia". "Vivim una època de vulneració de la llibertat arreu del món", ha denunciat el president de la Mesa, que ha assenyalat l'avenç del totalitarisme al món i ha defensat el dret a l'autodeterminació dels pobles. 

El primer a demanar la paraula en el ple en què s'obre la legislatura "per una qüestió d'ordre" ha estat el diputat del PP, Alejandro Rodríguez, que ha retret a Colomines el seu discurs i l'ha avisat que si es permetia la votació de Carles Puigdemont i Lluís Puig, acudirien al TC. També Joan Garriga, de Vox, ha advertit que Puig i Puigdemont no es troben entre les condicions requerides per a la delegació de vot, per la qual cosa ha demanat una reunió de la Junta de Portaveus, que no es pot reunir perquè ni els grups s'han constituït ni els portaveus han estat designats.