El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha hagut de ser ingressat a l'Hospital de Bellvitge a primera hora de la tarda després de patir un infart. El polític independentista estava dedicant el matí a reunions pel territori vinculades a la seva feina al partit i es trobava a Sant Feliu de Llobregat quan s'ha sentit indisposat. Al centre hospitalari se li ha practicat un cateterisme, segons ha pogut saber ElNacional.cat. La intervenció s'ha desenvolupat "amb èxit" i, posteriorment, segons ha comunicat el partit, ha estat traslladat a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Junts ha informat que el seu secretari general es troba "estable iniciant la recuperació".

Turull, nascut a Parets del Vallès fa 57 anys, és secretari general de Junts des de juny del 2022. Com a responsable de la formació, lidera amb la presidenta del grup parlamentari al Congrés, Míriam Nogueras, les negociacions amb el PSOE al voltant del suport dels diputats de Junts al govern de Pedro Sánchez i sobre l'aprovació de la llei d'amnistia.

Negociacions amb el PSOE

Turull va acompanyar el president Carles Puigdemont a la reunió que va celebrar a Brussel·les el passat 30 d'octubre amb el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, per segellar l'acord d'investidura de Sánchez. Així mateix, forma part de la delegació del partit que negocia amb el PSOE fora de l'estat espanyol amb participació d'un mecanisme de mediació.

Després d'ocupar entre juliol i octubre del 2017 la Conselleria de Presidència al Govern de Carles Puigdemont, Turull va ser jutjat per la seva participació en el procés independentista i condemnat pel Tribunal Suprem a 12 anys de presó i inhabilitació pels delictes de sedició i malversació. Com la resta dels líders del procés empresonats, va ser indultat el 2021.

El març del 2018, mentre es trobava en llibertat provisional, Turull va ser candidat a la presidència de la Generalitat, després de les investidures fallides de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez. No va aconseguir ser escollit en primera votació en no sumar la majoria absoluta dels vots que marca el reglament, i hores abans del ple en què s'havia de sotmetre a la segona votació, va tornar a ser empresonat per ordre del Tribunal Suprem al centre penitenciari d'Estremera.

L'abril del 2019, mentre era jutjat al Suprem, va participar en les eleccions generals i va arribar a prendre possessió del seu escó al Congrés, però, finalment, la mesa de la cambra baixa va suspendre la seva acta de diputat.

Missatges de suport

La notícia sobre la crisi cardíaca que ha patit Turull ha generat nombroses reaccions, entre les quals, la del president a l'exili i també membre de Junts, Carles Puigdemont, que li ha traslladat "tot l'afecte i suport" i "el desig que la recuperació sigui plena". Puigdemont ha volgut aprofitar la piulada per agrair a la "bona gent" que li ha enviat missatges de suport al seu company de partit.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha compartit un missatge a la xarxa X expressant el seu suport al secretari general de Junts. Igual com el president d'ERC, Oriol Junqueras, amb qui Turull va compartir els anys de presó, que s'ha acostat a l'hospital per parlar amb la família i conèixer de primera mà la situació del polític.

Una de les primeres reaccions públiques ha estat la del líder del PSC, Salvador Illa. El cap de l'oposició ha traslladat a la direcció de Junts "el desig d’una ràpida recuperació del seu secretari general" i ha manifestat el seu suport a la seva família.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!