El dia en què se celebra el 90è aniversari de la mort del president Francesc Macià, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, s'ha referit al president com "un patriota que va patir persecució i exili" i que "dignificà" les institucions. En aquest sentit, l'ha comparat amb Carles Puigdemont perquè tots dos "van sofrir l'exili" i s'ha mostrat convençut que l'eurodiputat també tornarà a Catalunya. "Macià ha tornat amb les conviccions intactes, com ho farà el president Puigdemont quan torni de l'exili", ha augurat.

Durant l'ofrena floral a la tomba al president Macià al cementiri de Montjuïc, Turull ha criticat el discurs del rei Felip VI i ha considerat que és una continuació del que ja va fer el 3 d'octubre de 2017. En paral·lel, a les seves xarxes socials, ha recordat que el dia de Nadal de 1948, Pompeu Fabra també va morir a l'exili. "Dos referents, que parafrasejant-los, ens encoratgen a no abandonar mai ni la tasca ni l’esperança per una Catalunya Lliure", ha conclòs. 

Turull ha assistit a l'homenatge a Macià acompanyat de la presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, que també s'ha referit a Macià en un breu discurs que ha dirigit els dirigents del partit congregats a Montjuïc. Com l'expresident, Junts manté "els seus referents i objectius intactes", ha assegurat. En una publicació a les xarxes, Borràs ha celebrat que "honorem la memòria de qui proclamà la República Catalana i restaurà la Generalitat. Honorem la memòria de les nostres institucions i el nostre poble". 

Òmnium reivindica la figura de Macià

Òmnium Cultural també ha participat en l'homenatge a Francesc Macià, i la seva vicepresidenta, Marta Garsaball, ha assegurat que aquest 2023, com ara fa 90 anys, s'ha de seguir "reivindicant la llengua catalana i el català a l'escola davant les ingerències i els atacs autoritaris de l'extrema dreta i la dreta". I fer-ho, precisament, amb "el mateix esperit i determinació amb què el president Macià lluitava" ara fa nou dècades. Des d'Òmnium també han demanat no oblidar que "hi continua havent persones exiliades" que avui no podran celebrar Nadal amb familiars i amics, en referència, entre d'altres, a Carles Puigdemont.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!