L'estat espanyol ha traspassat "els límits acceptables en democràcia" amb l'independentisme. És una de les declaracions que ha fet aquest divendres l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé, durant una intervenció en la primera edició del Catalonia Progressive Forum, una iniciativa d'ERC que vol ser espai de trobada d'organitzacions i partits d'esquerres per reflexionar sobre els reptes comuns de les societats i proposar respostes. En concret, en aquesta primera edició, han assistit representats d'Alemanya, Portugal, Equador, Colòmbia, Kurdistan, Grècia, Quebec, Escòcia i Irlanda, a banda de representants de Bildu i BNG. 

"En reaccionar a les demandes d'autodeterminació, l'estat espanyol ha violat drets fonamentals", ha lamentat l'eurodiputat en el fòrum, des d'on ha considerat que l'estat espanyol forma part del grup de països que han demostrat tenir "grans defectes" quan han reaccionat a certs reptes, malgrat tenir millors puntuacions en els rànquings que les democràcies que funcionen com règims autoritaris, com Hongria o Polònia.

L'eurodiputat ha abordat també en la seva intervenció l'augment dels partits d'extrema dreta, que en els sistemes democràtics suposa una amenaça pels drets fonamentals, i ha acusat el PP de normalitzar-ho pactant amb Vox, una formació que ha titllat de neofranquista. Com alternativa, Solé ha cridat a aixecar un "mur de contenció" davant l'extrema dreta i oferir solucions a les persones que poden sentir-se atretes per els seus discursos, mentre que ha avisat que les democràcies amb desigualtats socials són dèbils en si mateixes. 

Què serà el Catalonia Progressive Forum?

En una altra intervenció la vicesecretària d'acció política dels republicans, Sara Bailac, ha assegurat que el Catalonia Progressive Forum busca ser un lloc on abordar reptes globals amb altres partits d'esquerres per donar-los una resposta progressista. Així mateix, davant de tots els assistents, ha reivindicat que el principal objectiu d'ERC és una societat més justa, solidària i sense desigualtats, i que per aconseguir-la, només hi ha una manera: "Considerem que la millor manera de fer-ho és constituint un estat independent per la nació catalana com part d'Europa". Mentre que el discurs d'obertura del Fòrum ha estat a càrrec de Jordi Solé i Sara Bailac, dissabte el discurs de clausura el farà la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, des de l'Hotel Catalonia Plaça Catalunya. Prèviament, hauran pres la paraula diversos ponents com Andrej Hunko de Die Linke, Abel Riu del Catalonia Global Institute, Lórena López de l'European Free Alliance i Laura Castel, senadora d'ERC.