Les defenses de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han presentat un escrit al Tribunal Suprem demanant la seva llibertat provisional. Responen així la petició de la fiscalia, que ha sol·licitat fer una vista per decidir si cal prorrogar la situació de presó preventiva del propi Sànchez i del líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que el 16 d'octubre portaran dos anys empresonats.

L'escrit de Sánchez constata que no procedeix acordar la pròrroga de la presó provisional i demana la llibertat sense necessitat de convocar la compareixença dels dos acusats. Es remet a l'argumentació que ha fet servir per demanar la llibertat en altres ocasions, i també recorda el posicionament del grup de treball de detencions arbitràries de les Nacions Unides.

 

La defensa de Jordi Cuixart sol·licita deixar sense efecte la mesura de presó provisional, tal com han demanat nombrosos organismes i associacions internacionals especialitzats en la defensa dels drets humans. La defensa també recorda que, per prendre aquesta decisió, no és necessària la convocatòria de compareixença. Així ho estableix l'article 505.1 de la LECRIM. Pel que tot fa pensar que Cuixart no assistirà a la vista i per tant no caldrà el trasllat de Lledoners a Madrid.

La defensa de Jordi Pina tampoc creu que sigui necessari el trasllat, més quan la compareixença per a l'acusat només implica un últim torn de paraula, que és evident que seria per demanar la llibertat, i que es pot fer per videoconferència.

Manuel Marchena ha de pronunciar-se el més aviat possible sobre aquesta vista. S'ha de convocar abans del dia 16. La data límit és el 15, però ho ha de notificar abans a les parts. Per tant el Tribunal Suprem podria convocar-los les properes 48 hores.

La convocatòria d'aquesta vista, no implica, però, necessàriament que l'anunci de la sentència es deixi per a més enllà del dia 16. Encara hi ha temps de fer-la pública. Això sí, cal que estigui acabada, i de moment no hi ha notícies de que ho estigui. Tot fa pensar que el tribunal busca la unanimitat i vol evitar els vots particulars que donarien arguments al TEDH, i per això la demora en uns terminis, que d'altra banda, no ha anunciat mai el Tribunal Suprem.