Tal com ja es preveia i com van anunciar ahir els advocats de Jordi Sànchez, l'estratègia del presidenciable ha fet un tomb, i avui s'ha presentat el recurs d'apel·lació al Tribunal Suprem perquè Sànchez pugui sortir en llibertat. És el pas previ per portar el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg.

El ple d'investidura està paralitzat a l'espera de la decisió del TEDH. Per això el recurs que Jordi Pina, l'advocat de Sànchez, ha presentat avui en fa clar esment: "Resulta sens dubte evident que el president del Parlament no es pot esperar indefinidament a saber si el candidat Jordi Sànchez podrà o no anar al ple, sobretot tenint en compte que, de manera certament discutible, el Tribunal Constitucional ha interpretat (cautelarment) que la investidura ha de ser presencial a propòsit del candidat Carles Puigdemont", i l'interpel·la a prendre una decisió en el temps més breu possible.

El recurs, d'urgència, es basa en els drets fonamentals de Jordi Sànchez: "Vulneració de drets fonamentals del meu mandant, de drets fonamentals dels seus votants i greu lesió de valors fonamentals de l'ordenament constitucional, com la democràcia, el pluralisme polític, l'autonomia política de Catalunya i la divisió de poders, motivada per la denegació del permís sol·licitat".

Segons la defensa s'han vulnerat fins a 3 articles legals de drets fonamentals: vulneració de l'article 23 de la Constitució, de l'article 3, del Protocol 1 addicional al Conveni Europeu de Drets Humans i de l'article 25 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, que reconeixen els drets a la participació política i l'accés als càrrecs públics. Pina remarca que aquesta vulneració de drets no afecten només l'acusat sinó també tota la ciutadania catalana: "Es veu frustrada la voluntat dels més de dos milions de persones que en les eleccions del 21/12/2017 van votar partits polítics que eventualment podrien donar suport a la candidatura del meu mandant".

Impedir que Jordi Sànchez assisteixi a la seva investidura, a més, suposa segons el recurs "una greu restricció de la democràcia com a valor superior de l'ordenament constitucional espanyol". El text també qüestiona els arguments de Pablo Llarena a l'hora d'impedir que Sànchez assisteixi al ple del Parlament, ja que ha fet servir idees purament polítiques que l'advocat qualifica d'"inaudites".