El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez van declarar davant del magistrat instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena el passat 16 d'abril. Els líders de les dues entitats sobiranistes ja havien declarat al gener, però amb una altra estratègia, negar els delictes. Com que l'estratègia del gener no va funcionar, els Jordis van augmentar el to quan a l'abril es van tornar a veure les cares amb Llarena.

Catalunya Ràdio ha tingut accés a les declaracions i en la primera es pot escoltar Sànchez acusant Llarena de ser parcial: "Percebo, en part de les seves interlocutòries, afirmacions que el situen a vostè com una part de la víctima", diu al magistrat. En la mateixa línia, El líder de l'ANC, igual que fa el d'Òmnium, acusa Llarena de "buscar castigar una opinió majoritària en una part de la societat catalana".

Sànchez i Cuixart defensen l'actitud absolutament pacífica del moviment independentista. Neguen que hi hagués cap violència durant la concentració del 20 de setembre davant de la Conselleria d'Economia ni durant totes les mobilitzacions prèvies a l'1 d'octubre.

Per la seva banda, Jordi Cuixart recorda a Llarena que "les seves activitats s'emparen en la llibertat d'expressió, de reunió i de manifestació", insisteix afegint que "sempre he actuat dins els meus drets fonamentals".

Demà farà un any que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són a la presó, primer a Soto del Real i des d'aquest estiu a Lledoners. Hi van entrar el 16 d'octubre de 2017, per ordre de Carmen Lamela, aleshores jutge de l'Audiència Nacional. Fa un mes que el Suprem ha tornat a rebutjar la llibertat  provisional sol·licitada pel president d'Òmnium Cultural. Pel que fa a Jordi Sànchez, els seus advocats ja van esgotar al mes d'agost, i sense èxit, els recursos al Constitucional per demanar també la seva llibertat.