L'exsecretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha mostrat la seva desconfiança davant de la reforma del Codi Penal dels delictes de sedició i malversació. "Veig la satisfacció del jutge Llarena", ha afirmat Sànchez, justificant les seves reticències.

En una entrevista a elDiari.es,  Sànchez ha explicat perquè no ha demanat la revisió de la seva pena amb els canvis al Codi Penal. "El meu objectiu és arribar al cor d'Europa, al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Però aquesta nova situació obre la porta perquè l'Advocacia de l'Estat argumenti que hem perdut la condició de víctima i jo tinc molt clar que no col·laboraré amb res que em pugui desprotegir de l'empara europea, que crec que és l'únic que, moralment, pot restituir els danys que m'ha causat el regne d'Espanya", ha exposat. 

A més, l'exsecretari general de Junts ha subratllat que en el seu moment també es va negar a demanar l'indult, emmarcat en aquesta estratègia europea. Malgrat tot ha estat menys dur amb els indults que amb la reforma del Codi Penal. "Jo no sé si l'ha enganyat, no he participat de les converses, però tinc la sensació que, amb la reforma del Codi Penal, ERC ha contribuït de manera inconscient que el regne d'Espanya surti d'un laberint judicial on estava atrapat, i que dificultava aconseguir la seva obsessió principal, que és castigar l'1-O i aconseguir l'extradició del president Puigdemont.", ha exposat. 

La xiulada a Oriol Junqueras 

Preguntat sobre la xiulada que va rebre el líder d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, Sànchez ha explicat que aquesta mena d'insults "no agraden i fan mal". Tot i això, ha exposat que es tracta: "Una situació d'enuig i de desorientació d'una part de l'independentisme i de desafecte alguns dirigents". "Crec que fins i tot les persones que ho han dit, si es posen a pensar un moment, s'adonaran de la bestialitat que això representa, no ja a escala política, sinó a nivell humà", ha conclòs. 

"L'independentisme no deixa de ser una expressió política i té els mateixos riscos que la resta. Avui ningú no està lliure de corrents o expressions populistes", ha remarcat l'exsecretari general de Junts. Sànchez ha exposat que el moviment independentista es troba en una nova etapa, tot i que matisat les paraules que sempre se li atribueixen sobre la fi del procés: "Quan jo vaig dir que el procés s'havia acabat, em referia a un període amb unes característiques molt concretes, on es va combinar una gran mobilització ciutadana, gairebé permanent, que va generar una capacitat d'atracció als partits que va fer que treballessin sota una unitat estratègica". Per Sànchez, aquesta nova etapa és una pitjor.