El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, s'ha mostrat decebut amb el discurs del candidat d'ERC, Pere Aragonès, en la primera sessió del debat d'investidura, i ha reiterat que es mantindran en l'abstenció. Sànchez ha insistit que Aragonès no ha tingut interès a mostrar complicitats.

"Tothom ha vist el poc interès del candidat a president per buscar complicitats amb Junts. És legítim, res a dir. Potser s’entén millor la nostra abstenció. Plena disposició a seguir negociant amb lleialtat, respecte i discreció per donar sentit al 52% independentista", ha indicat.

Això confirma que Aragonès no serà elegit avui president, si bé Junts mantindrà les negociacions per intentar arribar a un pacte de legislatura.

Jordi Sànchez

Aragonès ha demanat a Junts —i també als comuns— "sortir de la zona de confort", "evitar els diàlegs de sords que no aporten res" i centrar-se en "els denominadors comuns, que hi són". I ha fet una crida a "superar malfiances amb qui compartim trajecte". Precisament la desconfiança cultivada al llarg de la passada legislatura és el gran obstacle que enterboleix les converses entre els dos principals actors independentistes. I per bé que des del seu entorn més proper reconeixen a ElNacional.cat que no són optimistes de cara a aconseguir que Junts es mogui d'aquí a dimarts, Aragonès ha volgut ser positiu, sense més concrecions. "Si hi ha voluntat, hi som a temps, avui mateix, ara mateix", ha conclòs. 

L'objectiu dels republicans és construir "un govern ampli, fort, cohesionat, plural i amb una majoria parlamentària sòlida". Si finalment acabessin governant plegats, ERC i Junts estarien en minoria, amb 65 diputats. Per tant, en la frase anava implícita la invitació a la CUP perquè entri a l'executiu, una opció remota, si més no d'entrada, però que no es descarta que pugui produir-se al llarg de la legislatura. En aquest sentit, Aragonès ha refermat el seu compromís, subscrit en l'acord amb la CUP, per sotmetre's a una qüestió de confiança a mig mandat, l'any 2023

El líder d'ERC ha desgranat un programa que ha definit com de govern d'esquerres, independentista i compromès amb l'autodeterminació. Sense perdre l'esperança que la negociació amb la formació que encapçala Carles Puigdemont arribi a bon port en els dies vinents, ha ofert la mà de forma genèrica.