La vida de Jordi Pujol no corre perill si no hi ha complicacions i caldrà esperar 24-48 hores per comprovar possibles seqüeles neurològiques després d’haver patit un ictus isquèmic. Així ho ha confirmat l'equip mèdic que l'ha atès al hospital Sant Pau de Barcelona, en una compareixença. Pujol va detectar dificultats per parlar aquest dilluns al matí i a la tarda va ingressar a Sant Pau, procedent de l’Hospital de Barcelona. Després de comprovar l’obstrucció, se li va fer un tractament endovascular amb un cateterisme per via femoral.  Aquest ‘trombo’ es va eliminar per aspiració i es va comprovar el bon flux de l’artèria obstruïda. Hores després d'aquesta intervenció segueix ingressat en observació, conscient però amb sedants, i ha pogut parlar. Segons els metges, podria estar ingressat  3 i 7 dies més i s'haurà d'esperar com a mínim 24 hores per poder valorar possibles seqüeles de l'ictus. 

Les seqüeles, la gran incògnita 

Segons ha explicat el doctor Alberto Lleó, director del Servei de Neurologia, de moment no encara pogut fer una “avaluació adequada del llenguatge” al president Pujol, tot i que es preveu que es dugui a terme en les pròximes hores “quan el seu nivell de consciència sigui més estable”. Amb tot, ha insistit que ara mateix no existeix un “risc vital” en absència de complicacions, afegint que la principal incògnita és si patirà o no seqüeles de tipus neurològic. Pel que fa al doctor Joan Martí-Fàbregas, cap clínic del Servei de Neurologia de Sant Pau, ha apuntat que Pujol està acompanyat de la família i els fills, que han pogut estar amb ell i a qui “reconeix” tot i els fàrmacs.

El doctor ha assenyalat que l’ictus no deixa de ser una emergència tractable i que en el cas que els ocupa “es va poder diagnosticar amb prou temps per a administrar algun dels tractaments”. Pel que fa al temps d’ingrés de Pujol, Martí-Fàbregas, ha admès que dependrà de la seva evolució i de si s’han de fer més proves. També de si respon adequadament als tractaments. “Orientativament podrien ser entre tres i set”, ha detallat.

 

Una intervenció amb riscos

El president Pujol va ingressar a les urgències per avaluació i tractament d’un ictus. A la seva arribada, d’acord amb el protocol hospitalari, es va fer un TC cranial que va detectar la presència d’una obstrucció d’un segment intracranial de l’artèria cerebral. Després de valorar el cas de forma multidisciplinària, donat que els símptomes persistien i d’acord amb la família es va decidir fer un tractament endovascular. Concretament, es va dur a terme una trombectomia mecànica mitjançant cateterisme via femoral. 

El doctor Martí-Fàbrega ha titllat aquest procediment d’”exitós”, remarcant que creuen que Pujol podrà recuperar “tot o part del dèficit de llenguatge”. Tot i això, també ha admès que el procediment pel qual es va optar tenia un cert “risc”, sobretot per les possibles complicacions en pacients “fràgils”.

“El risc és l’edat, però cada vegada hi ha més persones de 80 i 90 anys amb un bon estat funcional i cognitiu”, ha recordat, destacant que molts malalts de l'edat del president "no serien candidats" a aquesta mena d'intervencions.