Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, ha presentat la dimissió com a vicedegà de l'Il·lustre Col·legi d'Advocacia de Barcelona (ICAB). Oficialment la dimissió obeeix al fet que la seva entrega gairebé absoluta al procés l'ha deixat sense temps per ocupar-se com voldria de l'entitat, i fins i tot d'altres clients i obligacions del despatx, però el cas és que ha mantingut diferències importants amb la degana del Col·legi, Maria Eugènia Gay, que s'ha posicionat obertament en contra del procés i va afirmar que l'aplicació del 155 "era inevitable".

Es tracta, asseguren fonts pròximes al lletrat, d'una decisió personal meditada des de fa molts mesos, si bé no l'ha adoptada fins que s'ha fet pública la sentència del judici al procés. El col·legi, però, assegura que no té cap notificació oficial de la dimissió, avançada per El Punt Avui.

El judici al procés havia provocat tensions dins la junta del Col·legi d'Advocats. Tant Jordi Pina com Olga Arderiu, advocada de Carme Forcadell, havien discrepat de la degana, Maria Eugènia Gay, en privat i en públic. Així, al juliol tots dos van expressar a través de Twitter un desacord radical amb les declaracions de Maria Eugènia Gay, que va afirmar que el 155 era inevitable.

Aquestes manifestacions de la degana van portar Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de Carles Puigdemont i exdegà del Col·legi, a demanar a Pina i Arderiu que abandonessin la junta​.