El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, demana que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciï sobre la causa contra el procés abans que arrenqui el judici al Tribunal Suprem. En concret, sol·licita al Suprem que contrasti amb el Tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg si la causa contra el president d’Òmnium vulnera la carta de Drets Fonamentals de la UE i la normativa i jurisprudència comunitària. 

“El Suprem no pot continuar vulnerant els nostres drets; té l’obligació d’enviar el cas a Luxemburg. Són conscients que la justícia europea està desemmascarant el relat judicial. El rebuig a aquesta petició demostrarà la por de l’Estat a enfrontar-se a Europa perquè aquest judici mai tindria lloc en una democràcia real europea”, afirma Jordi Cuixart. 

La defensa del president d'Òmnium Cultural demana que la consulta es presenti abans de començar el judici. Els lletrats sostenen que l’acusació de rebel·lió no s’ajusta a la normativa comunitària i s’emparen en dret de la UE per preguntar al tribunal europeu com pot ser que uns mateixos fets siguin exercici de drets fonamentals en Alemanya i siguin delicte greu en Espanya. Aquest és l’objectiu de la qüestió prejudicial que ha de resoldre el Tribunal de Luxemburg, que està especialitzat en la interpretació del dret i la jurisprudència comunitària.   

Sentència del tribunal d’Schleswig-Holstein

La petició, inclosa com a altressí en l’escrit de defensa presentat aquesta setmana, se sustenta en  en la sentència dictada pel tribunal alemany d’Schleswig-Holstein al juliol de 2018, on descartava l’extradició del president Carles Puigdemont, així com els delictes de rebel·lió i sedició. La justícia alemanya emmarcava les actuacions de Puigdemont en el lliure exercici de drets polítics fonamentals en una societat democràtica.

Els advocats de Cuixart sostenen que són els mateixos fets en què es basen els escrits d’acusació de la fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i Vox per imputar els delictes de rebel·lió i sedició a Cuixart i demanar penes de presó.