Què va passar entre el divendres 27 d'octubre del 2017, després de proclamar la República, fins al 2 de novembre?

Segurament, passaran anys fins a poder explicar clarament què va passar aquella setmana. Què va fer el Govern. Com es van prendre les decisions. Les col·lectives i les individuals. 

S'hauran d'haver acabat els processos judicials, de futur incert, i qui sap si estarem encallats a les portes de la República, o bé començant a caminar des d'un Estat independent.

Quan els moments crítics tinguin ja un perfil més proper als bons records i, fins i tot, en alguns casos, d'anècdota, la història s'engreixarà amb el relat del que va passar aquella setmana en què es proclama la República, part del Govern marxa a l'exili i l'altra part acaba a la presó.

Un dels episodis el protagonitza el conseller d'Interior, Joaquim Forn, i el viu en primera persona la seva dona, Laura Masvidal. 

Forn apareix en la roda de premsa que fa Carles Puigdemont a Brussel·les. Però dos dies més tard torna a Barcelona i després va a l'Audiència Nacional, on declara i li apliquen la mesura cautelar de presó preventiva.

Per què va tornar? 

"M'agradarà que algun dia ens ho expliqui ben explicat i ens ha promès que algun dia ens ho explicarà", diu la seva dona, Laura Masvidal. 

Forn comunica a la família el cap de setmana posterior a la proclamació de la República que marxa a una reunió i deixa el mòbil a casa. "No us puc dir més. I va marxar", relata la Laura.

"Veníem de dies de molta tensió i a casa hi havia una mena de pacte on ell sabia que no havia de patir", diu la seva dona. "A nosaltres no ens va suposar cap trauma ni sorpresa el fet de dir que tingués una reunió, que havia de marxar i que ja es posaria en contacte. Jo no sabia on era", diu la Laura.

"Jo no sabia on era fins que un dia van anunciar una roda de premsa i jo esperava la roda de premsa del president a Brussel·les i vaig veure que era allà i vaig pensar: 'ostres és a Brussel·les'. Bé, i aquí em vaig quedar", diu amb la mirada perduda en l'aparell de televisor de la sala.

Govern Brussel·les Puigdemont - EFE

I recorda que el dia de la castanyada, el 31 d'octubre, va rebre una trucada d'un mòbil que no coneixia des de l'estranger. Era ell. "Em va dir: 'Laura em pots venir a buscar a l'aeroport? Arribo aquest vespre'".

Just en aquell moment es fa pública la citació per anar a declarar a l'Audiència Nacional el 2 de novembre. Ni Forn ni la seva família l'havia rebut. De fet, la reben el dia 1 a les 12 hores del migdia. Menys de 24 hores abans de la compareixença, quan Joaquim Forn ja és a Barcelona. 

"Quan en Joaquim va decidir que tornava, no sabia que estava citat, simplement tornava a casa", explica la Laura.

Aquella nit la Laura i la seva filla petita van anar a l'aeroport a recollir-lo i es van trobar un grup nombrós de persones esperant-los, entre els quals, un d'ultres que van rebre els consellers Forn i Dolors Bassa —que tornava amb el mateix vol— a empentes. La filla de Forn va tenir un atac d'angoixa arran de les empentes dels ultres i dels periodistes "sense cap mena d'escrúpol". "És una cosa més a la llista per oblidar", conclou.

Forn aeroport del Prat espanyolistes EFE

L'última nit

"Tornava a casa. Havia marxat per una reunió i tornava. No crec que tingués temps de pensar que aniria a la presó", explica la Laura, tot i que sí que admet que la nit abans de comparèixer a l'Audiència Nacional va ser estranya.

"A Madrid la sensació va ser molt estranya. En posar-nos al llit hi havia una cosa estranya i al matí també. Jo crec que tenia certs dubtes" sobre si entraria a la presó. 

Hores més tard, Carmen Lamela dictava la presó provisional sense fiança i els consellers i conselleres sortien de l'Audiència Nacional amb furgons policials direcció a les presons d'Estremera i d'Alcalá Meco. 

Però Laura Masvidal explica que tots els membres del Govern van anar a l'Audiència Nacional segurs i convençuts que anaven a donar totes les explicacions que calgués. "Aquella imatge, que ell diu que odia, però que jo trobo molt maca, entrant tots junts a l'Audiència... És un Govern. És la imatge d'un Govern que va a donar explicacions", relata. 

"Ell l'odia aquella imatge, però jo veig persones amb la dignitat intacta", conclou.