L'escriptor John Carlin ha parlat del final del judici al procés a El Suplement de Catalunya Ràdio i ha considerat que "si els presos acaben condemnats hi haurà un gran rebombori internacional". 

L'informe del Grup de treball de l'ONU contra les Detencions Arbitràries que ha reclamat al govern espanyol la llibertat immediata d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart és "un senyal del que s'apropa", segons l'escriptor. El també periodista s'ha mostrat convençut que si els líders independentistes acaben a la presó, "hi haurà una condemna internacional" i "el món posarà l'atenció sobre Espanya". 

Si això passa, Carlin ha avançat que a Europa hi hauran "reaccions d'horror" cap al sistema judicial espanyol, i serà una evidència "que ha intervingut en la política parlamentària". Una resposta que Carlin ha assegurat que no interessarà al govern espanyol, ja que els jutjats seran vistos "com a màrtirs". "Això no seria bo per els constitucionalistes que defensen la unitat d'Espanya", ha afegit. 

A poques setmanes que el judici arribi a la seva fi, Carlin considera que s'ha fet evident que l'1-O no hi va haver violència, i que si la sentència dicta culpables els presos polítics després de 4 mesos de sessions "serà totalment desproporcionada".