L’expresident de la Comunitat de Madrid pel PSOE, Joaquín Leguina, ha portat al partit socialista als tribunals i ha demanat una indemnització de 18.000 euros per danys morals, arran de la seva expulsió el desembre del 2022, que l’actual partit del govern espanyol va justificar per haver donat el seu suport a l’actual presidenta madrilenya del PP, Isabel Díaz Ayuso. Leguina ha denunciat al PSOE i a l’actual secretari d’organització del partit, Santos Cerdán, així com a la dirigent socialista Marta López Expósito per vulnerar el dret fonamental a la militància. L’expresident madrileny va prendre possessió aquest dijous com a president de la Càmera de Comptes de la Comunitat de Madrid, un càrrec que ocupa a proposta del PP.

Leguina demana la restitució

El Jutjat de Primera Instància número 68 de Madrid celebrarà el pròxim 25 d'abril la vista de les mesures cautelars sol·licitades per l'expresident de la Comunitat de Madrid, segons han confirmat fonts jurídiques. Aquesta demanda arriba després que Leguina recorregués la seva expulsió davant la Comissió d'Ètica i Garanties del PSOE, amb l'argument que se n'havia vulnerat la llibertat d'expressió i que aquesta decisió havia estat conseqüència, entre altres motius, de les seves crítiques al president del Govern, Pedro Sánchez.

Leguina sol·licita ser restituït com a membre del partit i una indemnització per danys de 18.000 euros. L'expresident regional reclama a la Justícia que es declari la vulneració del dret fonamental al dret de militància al PSOE i que s'acordi la paralització del procediment --expedient disciplinari-- per un termini de més d'un any. Segons informa Europa Press, Leguina també demana que es procedeixi a la declaració de nul·litat de la resolució de 23 de novembre de 2022 que li va suspendre cautelarment la militància i que es reconegui l'existència de danys morals en el dret de participar en assumptes públics i retallant el seu dret constitucional a la crítica i llibertat d'expressió.

Expulsat per demanar el vot per Ayuso

El PSOE va obrir un expedient d'expulsió a Joaquín Leguina i també a Nicolás Redondo Terreros el 6 de maig del 2021, després de les eleccions autonòmiques a la Comunitat de Madrid, per entendre que tots dos havien demanat el vot per a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a qui van acompanyar en un acte de la campanya de les eleccions autonòmiques del 4 de maig. La decisió va ser adoptada a la reunió de l'Executiva Federal dels socialistes posterior a aquests comicis. Tot i això, el setembre de l'any passat, l'expedient a Redondo Terreros va ser arxivat per entendre el partit que aquest no havia sol·licitat el vot per al PP. En aquell moment, l'exdirigent socialista basc ha considerat que la decisió del seu partit, d'arxivar l'expedient, "apuntala un ampli marge de discrepància al si del PSOE", segons va declarar a Europa Press. En canvi, l'expedient contra Joaquín Leguina va seguir el curs i l'expresident de la Comunitat de Madrid va rebre al seu domicili un burofax de Correus en què se l'informava que l'havien suspès de militància.

Estrena de càrrec amb presència d’Ayuso

Sembla que el suport a Ayuso ha tingut recompensa. Leguina va ser elegit aquest dimarts president del Consell de la Cambra de Comptes regional, en un acte que va comptar amb la presència de la presidenta de la Comunitat de Madrid. L’expresident socialista presideix aquest consell format per set persones que són les encarregades de vetllar per la correcta utilització dels fons públics. Leguina és un dels consellers proposats pel grup del Partit Popular, juntament Francisco Cabrillo Rodríguez, Carlos Salgado Pérez, Gràcia María Soledad García Díaz i Ana Cossío Capdevilla, mentre que el PSOE va proposar María Otilia Armiñara, i Más Madrid a Verónica López Sabater.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!