La Guàrdia Civil ha comunicat al secretari general de Presidència, Joaquim Nin, la seva situació d'imputat en la investigació policial pels preparatius del referèndum de l'1-O que dirigeix el titular del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, després de prendre-li declaració aquest matí. El jutge, però, no ha ordenat ni la declaració ni la imputació, segons fonts del TSJC.

Segons han informat a Efe fonts pròximes a la investigació, Nin ha començat a declarar com a testimoni, sense l'assistència d'un advocat, però, davant els indicis que algunes de les seves respostes podrien incriminar-lo, la Guàrdia Civil li ha comunicat que passava a tenir la condició d'imputat. Però el TSJC desmenteix que el secretari general de Presidència estigui investigat. De fet, només un jutge pot imputar.

El secretari general ha abandonat la comandància de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia de Barcelona, on aquest matí també ha declarat juntament amb Jordi Graells, director general d'Atenció Ciutadana de la Generalitat, citat com a testimoni.

Què està fent la Guàrdia Civil?

Com ja va passar el 28 de juny passat, la Guàrdia Civil, fent les funcions de policia judicial, està interrogant tant els càrrecs com funcionaris de la Generalitat que treballin propers als preparatius del referèndum i tinguin coneixement de les gestions que està fent el Govern per tirar endavant l'1-O.

A tots els càrrecs els cita com a testimonis. Ara fa un mes van anar a declarar a Travessera de Gràcia funcionaris del Departament de Difusió i de la Conselleria d'Exteriors, així com treballadors de l'agència de publicitat a la qual la Generalitat va encarregar la campanya institucional sobre el registre de catalans a l'estranger. La Guàrdia Civil també ha citat un càrrec polític del Departament de la Presidència, un treballador amb categoria de personal laboral i tres persones d'empreses externes. 

El jutge no havia ordenat cap d'aquests interrogatoris, com també ha passat avui. Formen part de la instrucció que està fent la Guàrdia Civil que s'acull al secret de sumari per no donar explicacions. Un cop acabades les declaracions, que tot fa preveure que no han acabat encara i que en els propers dies se citarà més persones vinculades al Govern i als preparatius del referèndum, es transmetrà un informe al jutge.

Aquest informe ha d'incloure els atestats dels interrogatoris i els indicis de culpabilitat que puguin trobar en les explicacions de tots els que han declarat com a testimonis. Serà llavors, quan el jutge decideixi si cita a declarar en seu judicial alguns dels testimonis i si hi ha prou indicis per imputar-los i començar el procés per portar-los a judici.

I és que ara mateix en aquest cas no hi ha ningú imputat. La investigació comença arran de les declaracions de l'exsenador d'ERC Santi Vidal, però ni tan sols ell ha estat citat a declarar.