No es va utilitzar els Mossos per afavorir la celebració del referèndum. Això és el que el conseller Joaquim Forn va traslladar al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, a qui també li va traslladar que el coronel de la Guàrdia Civil encarregat de coordinar tant la policia catalana com l'espanyola, Diego Pérez de los Cobos, va deixar penjats els Mossos l'1-O, segons publica La Vanguardia, que treu els àudios de la declaració del conseller a la llum.

Els dies 29 i 30 de setembre s'havia acordat que l'1-O es celebrarien quatre reunions operatives convocades per De los Cobos pel tancament dels col·legis, la recollida d'urnes i altres coses que poguessin passar durant la jornada. "La primera era a les 9 del matí. Els únics en assistir van ser els Mossos. Quan Trapero li va fer saber a De los Cobos, li van dir que s'havien oblidat de la reunió i que la resta quedaven desconvocades", es pot sentir a l'àudio.

Forn també va insistir en què els Mossos "van complir tots els mandats judicials i va recordar que així ja ho havia assegurat quan va agafar el relleu de la Conselleria d'Interior al juliol.

"L'1 d'octubre en cap moment es preveia que pogués haver-hi cap tipus de violència. Ni la preveia ni podia acceptar que hi hauria cap tipus de violència perquè era una cosa treballada, una qüestió que s'abordava per ordres del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i amb les concurrència de les policies de Catalunya, el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil", sustentava Forn.

El conseller també es va lamentar que "per a mi va ser un error en el context polític que estàvem vivint, amb la discussió política que hi havia, fer desplaçar de la manera mediàtica com es van desplaçar aquestes forces de seguretat de l'Estat".

Deixant el referèndum de banda, Forn també va assegurar que la declaració d'independència era "simbòlica" i una "declaració exclusivament política" i admetia que "la interpretació que jo havia fet no era la correcta i, per tant, va ser un error meu".

Mentrestant, el portaveu de JuntsxCat, Jordi Sànchez, va rebel·lar que el govern espanyol li havia assegurat que no hi hauria tensió policial durant la jornada del referèndum i afegia que "aquestes converses estan en missatges telefònics guardats". També assegurava que "no feien preveure en cap cas el que va passar l'1 d'octubre" perquè, a més, posava en relleu que "són converses privades que a mi em feien preveure que podia haver-hi alguna tensió, podia haver-hi algun altercat però no el que va passar l'1-O".