Joan Subirats ha afirmat que no hi ha cap operació d'Estat per impedir que els independentistes arribin a l'alcaldia i per deixar-hi Colau.“Jo no he vist l’Estat per enlloc en aquests dies de negociacions”, ha afirmat. Subirats, Comissionat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona i un dels principals ideòlegs de Barcelona en Comú, en una entrevista a Catalunya Ràdio, s'ha mostrat decidit a no retirar la proposta d'investidura de Colau com a alcaldessa, tot al·legant que les bases de la seva formació van aprovar aquesta iniciativa: "entenem que és la persona que millor representa la possibilitat d'acord que aniria molt bé per a la ciutat i per al país". I ha desvinculat la negociació de la composició de l'Ajuntament de Barcelona amb negociacions amb d'altres institucions: no hi hauria cap "intercanvi de cromos" amb els socialistes.

Subirats s'ha mostrat esquiu sobre el fet que Manuel Valls hagi ofert, incondicionalment, els seus vots a Colau perquè sigui investida, per evitar que l'alcaldia recaigui en els independentistes. En primer lloc ha apuntat que Valls "sembla que està intentant marcar distàncies" amb la política oficial de Ciutadans. Subirats ha volgut deixar clar, malgrat tot, que "no hi ha hagut cap conversa amb Manuel Valls" i ha afegit que "no és una qüestió d'acceptar o negar vots", tot deixant entendre que si alguns regidors de Cs voten en favor de Colau això és independent de la voluntat dels comuns. "No hi ha compromís polític", ha dit, desentenent-se del tema. Preguntat sobre la possibilitat que Josep Bou, dels populars, voti per Colau per vetar l'accés a l'Ajuntament dels independentistes, també ha afirmat que "No penso parlar amb ell per veure què farà". De fet, ha deixat la porta oberta a què Colau fos nomenada alcaldessa amb els vots de populars i Ciutadans a partir del fet que "el vot és secret".

Subirats ha assegurat que abans del dia 15 no hi haurà un acord bilateral amb el PSC: o Colau es presenta en solitari o amb un pacte tripartit que inclogui PSC i ERC. Ha insistit en què per als comuns el tripartit "no és una proposta tàctica, sinó una proposta estratègica, a llarg termini".

Subirats ha insistit en què encara no descarta la possibilitat d'un tripartit, i ha afirmat que es nega massa la possibilitat que existeixi: "és diu que les coses no són possibles fins que es fan possibles". Fins i tot ha assegurat que "en privat", els líders de PSC i ERC reconeixen que el tripartit seria la millor solució per a la ciutat però que "ara no és el moment".

Subirats ha reconegut, de forma implícita, que els comuns se senten més pròxims al PSC que a ERC. "Les relacions de contacte personal, de pell, acaben sent importants", i ha resaltat que Colau i Collboni han mantingut estretes relacions de col·laboració. A més a més dels "acords entre persones", també ha apel·lat a la "feina feta" conjuntament entre PSC i comuns per apostar per un govern conjunt.

Subirats ha reconegut que hi ha diferències amb el PSC pel que fa a la qüestió territorial, però ha apuntat que no es poden mantenir bloquejades "les polítiques de ciutat" pel fet de tenir un "conflicte", tot i que aquest impliqui "pèrdues importants de llibertats" i el fet que hi hagi "persones empresonades injustament". Malgrat tot, s'ha compromés a que els comuns, des de l'Ajuntament, continuaran defensant "els drets i les llibertats" i que apostaran per la defensa dels presos polítics.