L'examen suspès de l'expresident del TC Francisco Pérez de los Cobos per ser magistrat del Tribunal d'Estrasburg, amb zero punts, no ha deixat indiferent. El catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Barcelona Joan Queralt ho ha descrit com la "història d'un altre ridícul monumental" del govern espanyol. En aquest sentit, ha constatat que "els estàndards de qualitat interns res tenen a veure amb els europeus".

"A Europa no valen l'amiguisme, l'afinitat política, el nepotisme", ha escrit el jurista en un fil al seu compte de Twitter, on continua: "La colonització dels càrrecs públics no és la norma". És per això que el també col·laborador d'El Nacional es pregunta "com pot aspirar a ser jutge a Estrasburg qui no sap anglès ni francès". També s'interroga sobre qui va fer la selecció prèvia a l'Estat espanyol. "O és que no va haver-hi més que un pur paperot, pura arbitrarietat, per col·locar l'amic i/o pagar favors?", continua.

"L'afinitat política, a més a més ocultada, ho cobreix tot: es busca fidelitat cega a designi polític, no l'excel·lència i integritat que imposa l'esbombada Constitució", assegura Queralt. "Tot val per aferrar-se al poder. Aquesta és la seva idea de democràcia". El catedràtic recorda que no és la primera vegada que això passa al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). "És més, molt més, que un ridícul".