L'expresident del Tribunal Constitucional Francisco Pérez de los Cobos es va postular el 12 de gener passat per magistrat del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), a proposta del govern espanyol. I, segons informa el mitjà especialitzat Confilegal, va rebre zero vots (dels deu en joc) de la Comissió de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa. El motiu: no saber ni anglès ni francès parlat, un requisit imprescindible per formar part d'aquest tribunal.

Pérez de los Cobos va passar una entrevista oral el 12 de gener a París amb 10 components d'aquesta comissió, juntament amb els altres dos candidats del govern espanyol. Aquests són José Martín y Pérez de Nanclares, director de l'Assessoria Jurídica Internacional del Ministeri d'Exteriors, i María Elósegui, catedràtica de Filosofia del Dret a la Universitat de Saragossa. Van rebre set i cinc vots, respectivament.

Sempre segons Confilegal, quan va començar l'entrevista oral en anglès i francès, Pérez de los Cobos va respondre: "Poden preguntar-me en espanyol?". Fonts del seu entorn assenyalen que "es va sorprendre" perquè esperava que fos en castellà. Un mes abans, els tres candidats havien estat sotmesos a una entrevista prèvia al Ministeri d'Exteriors. Allà ja van comprovar que l'expresident del TC no tenia el nivell d'anglès o francès necessari.

L'escollit per la comissió ha estat Martín y Pérez de Nanclares, que parla tots dos idiomes. El ple de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa està previst per a dimarts vinent. El Govern espanyol està davant una complexa dicotomia: forçar els seus aliats polítics perquè votin Pérez de los Cobos o deixar via lliure a Martín y Pérez de Nanclacres. 

Si l'escollit fos Pérez de los Cobos, necessitaria anar acompanyat d'un traductor, un fet inèdit al TEDH. Ell havia assegurat que tenia el nivell d'anglès i francès requerit.