Joan Coma, el jutge Ismael Moreno i el fiscal han estat una estona llarga durant la declaració a l'Audiència Nacional debatent sobre què vol dir trencar els ous per fer una truita. És la frase feta que Joan Coma va fer servir en el ple municipal per argumentar el seu vot a favor a la declaració de ruptura del Parlament de Catalunya, que l'Ajuntament de Vic va aprovar com a mostra de suport al procés independentista. 

El fiscal ha centrat bona part del seu interrogatori en això. Vicente González Mota s'ha adreçat a Coma dient que tot i que ja sap que es tracta d'una frase feta, volia saber a què es referia exactament quan parlava de "truita", "ous" i trencar-los". El jutge ha burxat també en aquesta idea, mentre el regidor de la CUP ha explicat el context de la frase que va pronunciar en el ple municipal: "Nosaltres sempre hem dit que per fer la truita caldrà trencar els ous, i aquesta declaració significa un clar pas endavant cap a la construcció de la República catalana".

El fiscal s'ha centrat especialment en la seva desobediència civil i en el significat d'aquesta frase: "El fiscal ha preguntat a Coma què significava truita, si la truita era l'Estat o les lleis, i què significava trencar els ous, si era utilitzar violència o estratègia de ruptura", ha detallat Salellas. Joan Coma ha mostrat el seu convenciment que la desobediència civil és un instrument útil per al canvi social i democràtic i ha reivindicat la seva utilitat i la seva vigència, ha concretat.

En una segona part de la declaració, el magistrat ha preguntat els motius pels quals no havia comparegut voluntàriament a declarar el passat octubre. I el regidor ha argumentat que no té un problema específic amb el tribunals espanyols sinó que no compareix davant de cap tribunal que no reconegui “els drets polítics mínims”. En declaracions als mitjans de comunicació després de la declaració del regidor, l'advocat Benet Salellas també ha afegit que el fiscal ha demanat la llibertat provisional malgrat mantenir la imputació contra ell i la retirada del passaport.

El magistrat Ismael Moreno atribueix a Joan Coma un delicte d'incitació a la sedició per la seva intervenció en un ple del seu Ajuntament, en apel·lar a la desobediència dels tribunals espanyols durant una moció de suport a la proclamació del Parlament d'inici de la 'desconnexió' de Catalunya amb la resta d'Espanya. Va advertir llavors que, per fer una truita, cal trencar ous. A més de cridar a la desobediència a les resolucions del Tribunal Constitucional, Coma va realitzar uns pronunciaments a favor de la independència que, per al fiscal, "de cap manera poden qualificar-se com espontanis o individuals" i que compleixen els requisits del delicte de sedició.

El regidor va pronunciar la frase feta en to molt exaltat, segons la informació policial: cridava a desobeir sentència del tribunal de garanties que, dies abans, havia declarat la inconstitucionalitat i nul·litat de la resolució del Parlament sobre l'inici del procés de ruptura amb Espanya.

En llibertat i al calabós

El jutge ha retirat el passaport a Joan Coma, per la qual cosa el regidor de Vic no podrà sortir dels països de la Unió Europea. La mesura, per evitar que Coma fugi, l'ha demanada la Fiscalia. El jutge ho ha comunicat a Joan Coma, amb la interlocutòria que li han fet arribat als calabossos del soterrani de l'Audiència Nacional, on el regidor ha estat gairebé dues hores tancat un cop ja s'havia decretat la seva llibertat amb càrrecs.

Joan Coma ha sortit pels volts de la una del migdia, dues hores després d'acabar la declaració. Amb llàgrimes als ulls, visiblement emocionat, ha posat un peu al carrer entre abraçades i petons de familiars i dirigents de la CUP.

Un cop a fora Joan Coma, en una breu intervenció davant els mitjans, ha dit que insistiran: "És un episodi més del caràcter antidemocràtic. Seguirem aplicant la lògica desobedient". Coma s'ha mostrat indignat per la seva detenció i s'ha preguntat si arrestar un càrrec electe és la millor forma de preservar la unitat d'Espanya: "Tots els pobles han de mobilitzar-se d'una vegada per totes per acabar amb l'actual regressió que viu l'Estat espanyol", ha reivindicat. El regidor ha insistit que el seu desig que Catalunya arribi a la independència ha de defensar-se a les urnes i no a través de mesures repressives. "He parlat amb molta gent més enllà de l'Ebre i a ningú li agrada aquesta situació, és inacceptable que es permeti això al segle XXI i a l'any 2016", ha dit.