Més notícies sobre els comptes opacs de la Casa Reial. Els testaferros del rei Joan Carles I van constituir dues societats offshore més a Panamà i Vaduz (Liechtenstein) per desviar diners de la Fundació Zagatka als seus familiars més propers, segons ha publicat aquest dimarts Okdiario. Una pràctica que assegurava una alta opacitat i que es va portar a terme mitjançant dos comptes oberts prèviament a Ginebra (Suïssa) en el Credit Suisse i en la banca Lombard Odier, que van servir de punta de llança de la trama financera del Rei emèrit a l'estranger.

Aquestes noves offshore són la panamenya Lactuva S.A. i la Fondation Endaxi de Vaduz, tal com ha descobert la fiscalia suïssa que investiga les societats pantalla de Joan Carles I. Els gestors de Zagatka van transferir a la primera societat uns 85.000 euros entre el febrer i el juliol de 2008, segons les diligències del fiscal Yves Bertossa. Aquestes diligències també assenyalen que la segona offshore va començar a rebre diners de la fundació en les mateixes dates, que van acabar en mans dels familiars més propers de Joan Carles I.

Moviments opacs

 Així, Lactuva S.A. va passar a ser "inactiva" el 10 de setembre de 2019, poc després del tret de sortida a les investigacions a Dante Canonica i Arturo Fasana. Havia estat inscrita el 15 de novembre de l'any 2000, fa gairebé 21 anys. Per la seva banda, la Fondation Endaxi va ser registrada abans de 2008.

Els moviments bancaris mostren com Canonica va ordenar una transferència d'uns 4.600 euros l'any 2008 a la Unió de Bancs Suïssos (Ginebra). Fasana havia autoritzat un mes abans el traspàs de 19.030 euros a l'offshore de Panamà, mentre que les sortides a la fundació de Vaduz es van portar a terme des d'un compte del Credit Suisse en francs suïssos. L'any 2016 van tornar a registrar-se moviments entre la Fundació Zagatka i Endaxi mitjançant un compte en el banc Lombard Odier que s'havia obert l'any 2015.

La família, beneficiària

El Rei emèrit va anomenar la seva dona, els seus fills i els seus nets com a beneficiaris de la Fundació Zagatka, també registrada a la capital de Liechtenstein. Resulta que el Principat és una plaça financera amb els mateixos objectius d'obscurantisme que qualsevol paradís fiscal del Carib, però en el cor d'Europa.

Zagatka va ser constituïda a Vaduz l'any 2003 i va estar operativa fins al juliol de 2018. Els comptes de la fundació pantalla presenten prou evidències per concloure que el vertader beneficiari era el Rei emèrit, tot i que el beneficiari era el seu cosí i testaferro Álvaro d'Orleans. El cas és que el Rei emèrit tenia accés de manera sistemàtica als comptes de Credit Suisse i Lombard Odier per cobrir econòmicament els seus afers personals.

 

Imatge principal: El Rei emèrit, Joan Carles I / Europa Press