El rei emèrit Joan Carles I torna a passejar pels carrers de Sanxenxo. La localitat gallega és per segon cop l'escenari del retorn del Borbó després de la seva fugida a Abu Dhabi l'agost del 2020. Després d'aterrar el passat dimecres a l'aeroport de Vigo, l'emèrit es va desplaçar a Sanxenxo on l'esperava el seu veler: Bribón. És justament per la navegació el motiu pel qual torna a terres gallegues, ja que volia participar en les regates que tindran lloc els pròxims dies. 

Aquest dijous, Joan Carles I ha arribat al Reial Club Nàutic de Sanxenxo (Pontevedra) a les 11.27 hores en un cotxe conduït pel seu amic i amfitrió, el regatista Pedro Campos. Un cop més l'expectació ha marcat la jornada amb desenes de veïns, fotògrafs i periodistes en guàrdia des de primera hora del matí al passeig del port. Entre els ciutadans que s'han apropat a veure l'emèrit hi havia seguidors, curiosos i habitants que rebutgen la presència del Borbó. 

Joan Carles I ha estat indiferent a tot plegat. Recolzat en el seu bastó i diversos acompanyants ha pogut pujar amb dificultat a la seva embarcació, malgrat que li han instal·lat una plataforma per facilitar que hi accedís. La previsió és que la seva estada a Galícia estigui marcada per la discreció, després del malestar que va causar al govern espanyol la seva publicitada visita anterior i la negativa a donar explicacions pel seu comportament personal motivat per les irregularitats fiscals que va cometre els últims anys del seu regnat. 

Joan carles I, rey emerit, en la seva segona vista a Sanxenxo (5). Foto: Efe
Joan carles I, rey emerit, en la seva segona vista a Sanxenxo (4). Foto: Efe

Joan Carles I, rei emèrit, en el seu veler 'Bribón' a Sanxenxo. Foto: Efe

Més visites en el futur

L'emèrit estaria planejant venir de manera més recurrent. Joan Carles I voldria entrenar-se amb el seu veler Bribón per competir al campionat del món de la classe 6mR, que tindrà lloc a l'illa britànica de Wight entre el 31 d'agost i el 8 de setembre. Si vol guanyar aquesta competició, no en tindrà prou amb entrenar-se dos o tres dies a la localitat gallega, afirma l'entorn de l'emèrit. Per la seva banda, la Casa Reial hauria demanat a Joan Carles I que posposi aquestes visites d'entrenament fins després de les eleccions municipals del pròxim 28 de maig.

Tant la visita d'avui com els seus plans de futur posen la Casa Reial espanyola en una posició difícil, ja que fa anys que intenten desfer-se de l'ombra de l'emèrit. La comunicació entre les dues parts es troba molt malmesa, tant és així que Joan Carles I no hauria avisat de la seva actual visita a l'estat espanyol. 

Joan carles I, rey emerit, en la seva segona vista a Sanxenxo (3). Foto: Efe
Joan carles I, rey emerit, en la seva segona vista a Sanxenxo. Foto: Efe

Joan Carles I, rei emèrit, en el seu veler 'Bribón' a Sanxenxo. Foto: Efe