Per Nadal, l'emèrit ja podria menjar-se els torrons a casa. Joan Carles I es planteja viatjar a l'Estat espanyol les properes setmanes, abans que finalitzi aquest 2021, un cop que la Fiscalia del Tribunal Suprem sembla inclinar-se per arxivar les tres investigacions obertes sobre els seus fons a l'estranger des de fa més d'un any per, segons asseguren, "no observar indicis de delicte".

Joan Carles I ha traslladat aquesta possibilitat a algun dels seus més propers afins, encara que sense concretar si seria un retorn definitiu o eventual d'Abu Dhabi, els Emirats Àrabs Units, ni on s'allotjaria, segons informa les fonts del seu entorn a l'agència EFE. Prèviament, El Confidencial també havia obert la possibilitat. Així doncs, es tracta d'un retorn que podria anar per dues vies diferents: la d'un viatge amb uns dies marcats o la prèvia a instal·lar-se de nou a Espanya. El detall no ha transcendit.

The Times, també ho ha avançat: "L'ex rei d'Espanya contempla tornar al país després de més d'un any a l'exili, ja que els investigadors consideren abandonar els casos de corrupció contra ell. S'espera que els fiscals anunciïn aviat que arxivaran tres casos de presumptes infraccions financeres contra Joan Carles, l'anomenat rei emèrit, després de trobar massa obstacles per investigar-los completament". El que digui la justícia li pot marcar el camí, fins i tot, per tornar per la porta gran.

Els detalls del retorn

Les seves filles, les infantes Elena i Cristina, són les que més suport li donen i porten temps planificant la seva estada. Així li han comunicat a uns pocs íntims, a qui els han confessat que el seu pare "està desesperat per tornar" i que elles s'estan encarregant perquè això sigui possible, afirma El Confidencial. Encara serà difícil que el Rei emèrit ho aconsegueixi, però tornar a la Zarzuela és el seu gran desig. Ho ha dit als seus: "Vull morir a casa meva, que és la Zarzuela".

L'altre interrogant és saber on dormirà: des de la casa de la infanta Elena, fins a una finca que tenen als afores de Madrid o anar directament a Galícia, on conserva grans amics amb qui ha celebrat festes memorables. I un altre aspecte que els seus íntims el conviden a reflexionar: "De què viurà?", ja que defensen que no té diners.

Ningú el vol

En paral·lel, des de la Moncloa i la Zarzuela no es pronuncien i ometen la seva figura. Felip VI sap que si vol seguir vivint com un rei, necessita allunyar-se de l'ombra del seu pare amb qui, cal recordar, mantenia les societats no declarades de Suïssa on també hi figura el seu nom. Per desmarcar-se, quan va obrir-se l'escàndol, el va apartar i excloure'l de totes les seves retribucions. Des de la Moncloa, el govern de Pedro Sánchez sempre ha derivat al poder judicial les decisions d'aquest cas dins un govern de coalició on, Unidas-Podemos insisteix en apostar per un estat republicà.

Fotografia de portada: imatge de recurs de Joan Carles I